Felváltották a 3 hete folyamatosan dolgozó személyzetet a csernobili atomhulladék-tárolónál

március 21., hétfő 22:20
12

Felváltották a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető, 3 hete folyamatosan dolgozó, egyetlen műszaknyi személyzet másik felét is, miután vasárnap már távozhatott a személyzet egyik fele – jelentette be az ENSZ nukleáris megfigyelőközpontja, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Mióta az orosz erők elfoglalták a létesítményt, a személyzet folyamatosan ellátta a feladatát. Az atomerőművet február végén foglalták el az orosz csapatok, azóta nem váltották le a 211 fős műszaki stábot, ami szellemi és fizikai kimerültség miatt már nem tudta biztonságosan ellátni a feladatát.

Az orosz védelmi minisztérium drónfelvétele a csernobili erőműről 2022. március 7-én Fotó: EyePress via AFP

„Az ukrán felügyelet tájékoztatása szerint a műszaki személyzet fele vasárnap, a másik fele pedig ma hagyta el a létesítményt, 13 szakember kivételével, akik úgy döntöttek, maradnak” – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az ukrán őrök többsége, akik az orosz birtokbavétel idején a helyszínen voltak, szintén úgy döntöttek, maradnak.

A távozó műszaki személyzetet a közeli Szlavutics városban dolgozó ukrán kollégáik váltották fel – idézi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az ukrán felügyeletet. A bécsi ügynökség szintén az ukrán hatóságra hivatkozva közölte: megállapodás született a személyzet rotációjának megszervezéséről.

Több mint három 3 át egyetlen műszaknyi személyzet működtette az ukrajnai létesítményeket, amik a mára már nem működő erőmű mellett helyezkedtek el.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már hetek óta szorgalmazta a folyamatos szolgálatban lévő személyzet leváltását, mert a rendkívüli nyomás alatt dolgozók kimerültsége egyre nagyobb veszélyt jelentet a létesítmény biztonságára. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt