Szijjártó szerint „új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében”

március 21., hétfő 11:46
40

Szijjártó Péter külügyminiszter a brüsszeli külügyminiszteri tanácsülés után tartott online tájékoztatást, ahol elmondta, ma nem döntöttek „újabb szankciós intézkedésekről, azonban látszik, hogy egy új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében, ezért az elkövetkezendő időszakban még keményebben és még egyértelműbben kell fellépünk nemzeti érdekeink, vagyis a béke és biztonság magyarországi garantálása érdekében”.

Hogy mi ez az új dimenzió, azt csak percekkel később fejtette ki, amikor elmondta, abból látszik, hogy „új dimenzióba léptünk”, hogy „egyre erőteljesebbek azok a javaslatok, amelyek egy repülésmentes övezet létrehozásáról szólnak Ukrajna fölött, és megint más tagországok egyre erősebben javasolják azt, hogy legyen szárazföldi misszió, ezt békefenntartásnak nevezik, ami szintén az elkövetkezendő időszakban jelenjen meg Ukrajnában”. Ehhez hozzátette, szerinte ez egy új háborús kockázat, mert a repüléstilalmi övezet „légi háborút jelent”, és ezt „Magyarországnak el kell kerülni”.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a hétfői tanácsülésen „ismét hangsúlyosan merült fel, hogy az Oroszországból Európába történő energiaszállításokat az elkövetkezendő időszakban szankcionálni kellene”. Elmondása szerint „tagországok egy jól meghatározható köre képviseli kezdeményező módon ezt az álláspontot, tagországok egy része kevésbé kezdeményezően, de támogatóan viszonyul ehhez, és vannak olyan tagországok, ehhez tartozunk mi is, akik egyértelműen vörös vonalként kezeljük az energiaszállításokkal szembeni szankciókat”.

Elmondta, hogy úgy gondolja, „az energiaellátás nem filozófiai kérdés, nem egy ideológiai kérdés, hanem kőkemény fizikai és matematikai kérdés”. Szerinte „ha racionálisan nézzük ezt a kérdést, az elkövetkezendő egy-két évben sem reális, hogy az Oroszországból származó energiahordozókat vissza lehetne szorítani”. Ehhez hozzátette, hogy „nemcsak a szokásos körből kaptunk támogatást”, hanem „váratlan helyekről is”, de hogy melyek ezek az országok, azt nem fejtette ki.

Beszélt arról is hogy Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, de „nem blokkoljuk, hogy az uniós tagállamok még több fegyvert szállítsanak”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt