A Kínában lezuhant géppel 14:15-kor szakadt meg a kapcsolat, egy szemtanú 14:40-kor látta a robbanást

külföld
2022 március 22., 05:57
comments 4

A kínai hatóságok továbbra sem közölték, hogy hány áldozata volt a hétfői repülőgép-balesetnek, a China Eastern légitársaság sem közölt még pontos számokat, viszont részvétét fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak. Közleményükben annyit írtak, a baleset körülményeit továbbra is vizsgálják.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Úgy tudni, hogy az MU5735-ös járaton, ami egy Boeing-737-800-as volt, 132 ember utazott: 123 utas és a személyzet 9 tagja. Helyi idő szerint 13:11-kor indult Kunmingból, és 15:05-kor érkezett volna Kantonba. Alig több mint egy órát volt a levegőben, amikor egy hegyvidéki régióban, Wuzhou városában lezuhant és kigyulladt. A zuhanásáról valaki videót is készített, a felvétel szerint a repülőgép függőlegesen, orral előre csapódott a földbe.

link Forrás

Egy másik szemtanú a China News Service-nek adott interjúban arról számolt be, hogy közel volt a baleset helyszínéhez, ahol „a repülőgép szárnyait és darabjait, illetve fákról lelógó ruhadarabokat” látott. Elmondása szerint miután 14:40 körül „hatalmas robbanást” látott, motorjával ment a baleset helyszínére, hogy megnézze, tud-e segíteni, de ott „körülbelül 10 hektárnyi tüzet” látott. A szemtanúk beszámolói, a videó és a helyszínen készült fotók alapján esély sincs arra, hogy túlélőket találjanak.

Az állami média jelentése szerint Hszi Csin-ping kínai elnök utasította az ország mentőszolgálatát, hogy „szervezzék meg a keresési és mentési műveletet”, és „azonosítsák a baleset okait”

A China Eastern légitársaság most együttműködik az amerikai Közlekedésbiztonsági Testülettel, akik egy vezető repülésbiztonsági nyomozót neveztek ki a vizsgálat élére. A vizsgálatban részt vesz a Boeing, a CFM hajtóműgyártó és az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal is, ami megszokott azoknál az eseteknél, amikor egy amerikai tervezésű Boeing balesetezik.

photo_camera Az MU5735 járat utasainak hozzátartozóit várják a China Eastern légitársaság dolgozói, hogy a kantoni repülőtéren a külön, számukra kialakított részre vezessék őket
Fotó: NOEL CELIS/AFP

Az eddigi vizsgálatokból annyi derült ki, hogy helyi idő szerint 14:15-kor megszakadt a kapcsolat a géppel, amelynek repülési magassága a kínai állami média információi szerint három perc alatt csökkent 8 869 méterről 1333,5 méterre.

A légitársaság úgy döntött, most nem engedi felszállni a többi Boeing 737-800-asát. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.