A menekülők hosszútávú ellátása lesz a legnagyobb nehézség

háború
2022 március 22., 19:18

Az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek hosszútávú ellátása lesz a legnagyobb nehézség, mondta el Kiss Ambrus budapesti főpolgármester-helyettes egy keddi háttérbeszélgetésen. Kiss arról beszélt, milyen feladatokat vállal a főváros a menekültek ellátásában, és milyen tapasztalataik vannak az elmúlt hetek alapján. Eddig kétezer menekültnek nyújtottak segítséget szállással és élelmezéssel, nagyjából 25 ezer adag ételt osztottak ki.

A kiadott szolidaritási jegyek számából az látszik, hogy a menekültek döntő többsége Záhony felől érkezik Budapestre, de sokan jönnek a Romániával határos Biharkeresztes és Lőkösháza felől is, valószínűleg olyanok, akik az első hullámban Románia felé hagyták el Ukrajnát, majd úgy döntöttek, tovább akarnak menni Nyugat-Európába, és ezért indultak Magyarország felé.

A budapesti pályaudvarok adatai alapján az elmúlt napokban sokkal többen mentek el, mint amennyien érkeztek, ebből látszik, hogy elsősorban tranzitország vagyunk.

Menekült gyerekek játszanak a BOK-csarnok tranzitvárójában.
photo_camera Menekült gyerekek játszanak a BOK-csarnok tranzitvárójában. Fotó: Kiss Bence/444

Kiss szerint az érkező menekülőket négy nagy kategóriába lehet sorolni: ukrán ajkú, kis létszámú családok, harmadik országbeli egyetemisták, valamint kárpátaljai magyarok és kárpátaljai magyar ajkú romák. A fővárosi ellátórendszer az utóbbi két csoportnak nyújtja a legtöbb segítséget, és általában ők azok, akik hosszútávon az országban szeretnének maradni.

Az ukrán ajkú családok jellemzően városokból érkező középosztálybeliek, ők pár napig maradnak, van továbbutazási tervük, és segítségre a szálláson kívül alig van szükségük. Őket szívja fel a legnagyobb létszámban a civil szféra, az elhelyezésüket gyakran lakossági felajánlásokból oldják meg.

Az Ukrajnában tanuló harmadik országbeli diákok általában szintén csak pár napig maradnak a szállásokon, a hazaútjukról pedig szervezetten gondoskodnak a nagykövetségek. Vannak köztük olyanok, akik a hazai felsőoktatási intézményekhez kerültek, ők tartósabban maradnak, kollégiumokban helyezik el őket.

Érkeznek még kárpátaljai magyar családok, itt jellemzően több generáció jön, leginkább nők, sok gyerekkel. Ők Kiss szerint a Magyarországon dolgozó családfőhöz érkeznek, nagy részük nem tervez továbbutazást. És jönnek kárpátaljai magyar ajkú roma családok, általában családonként 8-20 fővel, oldalági rokonsággal együtt. Jellemzően nincs továbbutazási tervük, ha férfiak is érkeznek, ők szívesen vállalnának munkát az országban.

A főváros rövid- és hosszútávú szálláshelyekkel, étkeztetéssel, személyszállítással, valamint az információáramlás, koordináció segítésével vesz részt a menekültellátásban. A rövidtávú elhelyezést budapesti tömegszállásokon oldják meg, a hosszútávú szálláshelyeket pedig Budapesten kívüli nyári táborhelyeken alakították ki. Kiss véleménye szerint ez utóbbiak fenntartása, esetleges bővítése lesz a legkomolyabb kihívás, mert a működtetésük nagyon komoly szociális munkát igényel: itt már jogviszonyok és papírok rendezésében, egészségügyi állapot felmérésében, iskoláztatásban, munkavállalásban kell segíteni a menekülteknek.

A karitatív és civil szervezetekkel a főváros az elejétől fogva együttműködik, együtt összesen 900 rövidtávú férőhelyet működtetnek Budapesten, ebből 220 férőhelyet biztosít az önkormányzat.

A fővárosi önkormányzat hosszútávú szálláshelyei közül Kiss Ambrus szerint jelenleg nagyjából 250 helyet töltöttek meg, és további 1500-at tudnának szükség esetén rövid idő alatt megnyitni, viszont ehhez megfelelő számú szociális munkásra is szükség lenne.

Tranzitváró a BOK-csarnokban.
photo_camera Tranzitváró a BOK-csarnokban. Fotó: Kiss Bence/444

A BOK csarnokban nyitott tranzitváró létrehozásáról múlt csütörtökön értesítette őket a kormány, a pénteki bejáráson is részt vettek. Az önkormányzat ide saját standdal nem települt ki, a létesítmény működését a menekültek szállításával segítik.

„Politikai értelemben nekem teljesen szürreális, ami történik” – mondta arra, hogy a tranzitváróban egymás mellett dolgoznak a rendőrség munkatársai a Migration Aid civil szervezettel, amelyet korábban Soros-szervezetként bélyegzett meg a kormányzat. „De végre” – tette hozzá Kiss.

A főpolgármester-helyettes szerint aggasztó, hogy nem tudni, mekkora kapacitásai vannak az államnak a menekültek hosszútávú elhelyezésére. A főváros egyeztet a katasztrófavédelem vezetésével, a BRFK-val és a Fővárosi Védelmi Bizottsággal is (bár a neve ezt sugallhatná, utóbbi nem a fővárosi önkormányzat szerve, hanem egy katasztrófavédelmi feladatokat ellátó állami szerv, amelynek Sára Botond a kormánymegbízottja). Magasabb kormányzati szintekről eddig még nem keresték a kapcsolatot a fővárossal, de Kiss szerint erre a hosszútávon az országban maradó menekültek ellátása miatt idővel feltétlen szükség lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.