Az ukránok szerint aki arról beszél, hogy ne provokáljuk Oroszországot, az agressziónak ad teret

külföld
2022 március 22., 11:39
comments 8

"Ideje volna, hogy Magyarország őszinte legyen önmagához. Hiábavaló abban reménykedni, hogy az agresszor megnyugtatására tett kísérletek sikerrel járnak. A történelem, beleértve Magyarország történelmét is, ezt bizonyítja" - kommentálta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője azt, hogy Magyarország ellenzi az Oroszország elleni olajembargót, a légtérzárat és a békefenntartók küldését.

"Szijjártó Péter külügyminiszter szerint el kell kerülni a háború továbbterjedését Ukrajnából, illetve a közvetlen konfrontációt a NATO és Oroszország között. Szerinte Oroszország provokálásának elkerülése érdekében Magyarországnak elleneznie kell az ukrán légtér lezárását és a békefenntartók küldését, ahogy azt is, hogy Magyarországon át szállítsanak fegyvereket Ukrajnának" - ismertette közleményében a magyar álláspontot Nyikolenko.

"Ne provokáljuk Oroszországot. Ez egy elég általános érv akkor, ha több teret akar adni valaki az orosz agresszióra" - mondta. "Nyilván senkinek se kívánjuk azt a szenvedést, amit Ukrajna él át Oroszország háborúja miatt. Ugyanakkor tévedés azt gondolni, hogy Magyarország vagy bármely más európai ország légüres térben létezik. Most a mi hazánk védi aktívan a NATO keleti határát. Ha Oroszország eléri bűnös céljait Ukrajnában, a szomszédaink lesznek a következő célpontjai" - írta Nyikolenko.

Példaként felhozta, hogy a minap fellelt bizonyítékok alapján az orosz titkosszolgálat, a KGB-utd FSZB a kárpátaljai régióban készült zavarkeltésre, pont az ottani magyar kisebbség helyzetét kihasználva. "Magyarország mindig is a határon túli magyarok jogainak védőjeként tetszelgett. Ezért arra szólítjuk Magyarországot, hogy nyíltan ítélje el ezt az orosz provokációt, és használja ki Moszkvával kiépített kommunikációs csatornáit minden ilyen provokáció és etnikai gyűlöletkeltés megakadályozására" - írta.

Majd arról írt, hogy ha Magyarország őszinte magával, és belátja, hogy nincs mód az agresszor megbékítésére engedményekkel, akkor azon fog dolgozni, hogy "Ukrajna túléljen és legyőzze az orosz gonoszt". Ehhez pedig az európai egység erősítésén kell dolgoznia, amely "még súlyosabb szankciókat tesz lehetővé Oroszország ellen a háborús gépezet megfékezése érdekében". (Via Unian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.