Észak-Írországban 12 éve először csökkentették a terrorkészültség fokát

Terrorizmus
2022 március 22., 13:15

Észak-Írországban 12 éve először csökkentették a terrorkészültségi fokát a súlyos szintről jelentősre – közölte a brit kormány.

Az ötfokozatú skála 3. fokán, a jelentős fokozaton a terrortámadás valószínű, nem pedig nagyon valószínű – értelmezte a döntést az AFP francia hírügynökség.

A leminősítés, ami 2010 óta az első, a brexit miatti politikai feszültségek közepette a kulcsfontosságú, május 5-i helyhatósági választások előtt történt. Ez „tükrözi azt a jelentős előrelépést, amit Észak-Írország a békés, virágzóbb és biztonságosabb társadalom felé tett és tesz” – mondta Brandon Lewis északír ügyekért felelős miniszter.

A döntés „a békefolyamat iránti folyamatos elkötelezettséget” és a rendőrség meg a hírszerző szolgálatok „hatalmas erőfeszítéseit” tükrözi a terrorizmus elleni küzdelemben. Lewis egyben arra figyelmeztetett, hogy „nincs idő az önelégültségre”, mert „mindig van egy kisebbség, ami ártani akar Észak-Írországnak”. „Mint mindig, a lakosságnak továbbra is ébernek kell maradnia, és jelentenie kell a rendőrségnek az aggodalmait” – közölte.

1998 óta van részleges béke

Észak-Írországban évtizedeken át halálos zavargások zajlottak az ír sziget újraegyesítését támogató, többnyire katolikus republikánusok és a brit koronához hű protestáns lojalisták között. 1998-ban békemegállapodást írtak alá, ami véget vetett az addig 3500 halálos áldozatot követelő konfliktusnak, de a félkatonai csoportok továbbra is aktívak maradtak.

photo_camera Illusztráció: Paul Faith/AFP

499 km

Idén február elején lemondott Paul Givan észak-írországi kormányfő. A döntése része annak a kampánynak, amit a belfasti felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) folytat a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi protokollja ellen.

A protokoll elsődleges célja az, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 km-es határán (az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárán) a brexit ellenére se kelljen visszaállítani az észak-írországi rendezési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést.

Ezt azon az áron lehetett elérni, hogy Észak-Írországban (az Egyesült Királyság többi országától, Angliától, Skóciától és Walestől eltérően) továbbra is érvényben maradnak az EU egységes belső piacának egyes szabályozásai. Ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren jött létre részleges belső vámhatár.

De az észak-írországi protokoll szabályrendszerét az unionista oldal, mindenekelőtt a DUP, kezdettől bírálja, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi Észak-Írország integráns helyzetét az Egyesült Királyságon belül. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.