Tárgyalás nélkül pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabáékat az „ördög ügyvédje”-ügyben

POLITIKA
2022 március 22., 14:24
comments 14

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Veszprémi Járásbíróság elmarasztalta az ügy mindkét vádlottját, pénzbüntetést szabott ki rájuk.

A Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyben 2021. október 4-én adott be vádiratot a bíróságra.

A Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, ami szerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el.

A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, a váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét.

Az ügyvéd a vádlottal szemben a bíróság halmazati büntetésül összesen 1 millió forint pénzbüntetést, a társával szemben pedig 500 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A bíróság rendelkezett arról is, hogy ha a vádlottak a kiszabott bírságot nem fizetik ki, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, de az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

2019 őszén, az önkormányzati választás előtt az Ördög Ügyvédje blogon jelentek meg a hírhedt felvételek a Borkai Zsolt adriai hajózásán történt orgiájáról, ami az akkori fideszes polgármester bukását okozta.

Czeglédy Csaba (DK), az ellenzék szombathelyi jelöltje
photo_camera Czeglédy Csaba (DK), az ellenzék szombathelyi jelöltje Fotó: Kaufmann Balázs

Az ügyészség közleménye ugyan nem nevezi meg, de Czeglédy Csaba DK-s politikus, ügyvéd korábban elismerte, hogy őt tartják az „Ördög ügyvédjének”, és ki is hallgatták gyanúsítottként.

A szombathelyi képviselő azt mondta, büszke lenne rá, ha ő lenne a háttérben, de a nyomozók rossz ajtón kopogtatnak. A 444-nek elismerte, többet tud az ügyről, mint amennyit elmond, de a szexvideókhoz állítása szerint semmi köze nincsen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.