31,8 millió dolláros árverés után végre kiderült, kicsoda Stan, a T-rex rejtélyes tulajdonosa

TUDOMÁNY
2022 március 23., 20:40

Rekordösszeget, 31,8 millió dollárt fizetett ki 2020. október 6-án egy titokzatos vásárló a Stan néven ismert híres Tyrannosaurus rex csontvázért. A dinoszaurusz ritka, 67 millió éves és majdnem teljes csontváza gyorsan eltűnt a nyilvánosság elől.

A paleontológusok attól tartottak, hogy a titkos vevővel kötött üzlet megnöveli majd a ritka csontvázak árát, ezzel elzárva a vásárlás lehetőségét a kisebb múzeumoktól, és megakadályozza a kutatók és a nyilvánosság hozzáférését az ilyen kaliberű leletekhez.

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Másfél évvel később azonban végre leleplezték a vevőt. Az amerikai kereskedelmi nyilvántartások alapján a National Geographic magazin nyomon követte az 5,6 tonnás szállítmányt 2021 májusában New Yorkból az Egyesült Arab Emírségekbe. A rejtély megoldódott: Stan, Abu Dhabiba tartott, hogy a város leendő természettudományi múzeumában, a Saadiyat-szigeten, a főváros előkelő művészeti negyedében épülő 377 000 négyzetméteres projektben leljen otthonra.

A Stan új otthonáról szóló bejelentés hallatára sok paleontológus lélegzett fel. Lindsay Zanno, az észak-karolinai Természettudományi Múzeum őslénykutatója a National Geographic-nak elmondta: „Ha Stan képes inspirálni egy új generációt a múlt védelmére és bolygónk biológiai sokféleségének megőrzésére a jövőben, akkor azt boldog befejezésnek nevezem.”

(Guardian)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.