Budapest és Varsó polgármestere: emlékezetünkbe mélyen bevésődtek az orosz katonai agresszió emlékei

POLITIKA
2022 március 23., 10:38
comments 3

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Rafal Trzaskowski, Varsó polgármestere közös videóüzenetben beszélt a demokráciát leépítő kormányaikról és az orosz-ukrán háborúról a lengyel-magyar barátság napja alkalmából.

Karácsony Gergely a katinyi mártírok emlékművel előtt állva azt mondta: „Ma van a lengyel-magyar barátság napja! A lengyelek és a magyarok történelme sok ponton összekapcsolódik: mindkét nép jól tudja, milyen harcolni a szabadságért, az elnyomás ellen, emlékezetünkbe mélyen bevésődtek az orosz katonai agresszió emlékei, amelyek arra intenek minket, hogy legyünk szolidárisak Ukrajnával, és támogassunk minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely minél hamarabb véget vet a putyini agressziónak.

Mind a lengyel, mind a magyar kormány elárulta azokat az értékeket, amikért a két nép évszázadok óta küzd. Nekik nem elveik vannak, legfeljebb rövid távú hatalmi érdekeik, szövetségük éppen ezért kártyavárként omlott össze az elmúlt hetekben. A lengyel és magyar demokraták azonban most is összetartanak!”

Trzaskowski pedig arról beszélt, hogy sokaknak mostanában úgy tűnhetett, hogy a jelenlegi lengyel és magyar kormány viszi tovább a két nép történelmi szövetségét, miközben együtt tiporják az európai és a demokratikus értékeket. Szerinte a kormányok pont azokat az értékeket árulták el, amik ezt a barátságot megalapozták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.