Izrael nem adott az ukrán kormánynak a Pegasus kémprogramból, nehogy felbőszítsék az oroszokat

külföld
2022 március 23., 16:17
comments 15

Az ukrán kormány is szeretett volna vásárolni abból a telefonra telepíthető kémprogramból, amit több magyar újságíró és ellenzéki politikus telefonján is megtaláltak, a gyártó NSO Group ezt visszautasította - írja a Guardian.

A Pegasust nem kell bemutatni a magyar olvasóknak, 2021 nyarán rengeteget lehetett arról olvasni, hogy ez a program hogyan férkőzik be észrevétlenül a megfigyeltek telefonjába, és teszi lehetővé, hogy a megfigyelő mindent lásson, amit a megfigyelt személy a képernyőjén néz, hallhasson, amit a telefon közelében beszél, és még a kameráját is bekapcsolhassa észrevétlenül. A Pegasus elvileg terroristák és szervezett bűnözők megfigyelésére fejlesztették, de ez nem gátolta meg a felhasználókat, hogy politikusok, újságírók, üzletemberek életét figyeljék meg vele. Legutóbb Szilas Cecília volt pekingi nagykövetről derült ki, hogy a telefonszámát is a Pegasus kémszoftver célpontjául választották ki.

Ahogy akkor írtuk, a szoftvert az NSO Group nevű izraeli cég fejleszti, és azt csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el, kizárólag kormányzati ügyfeleknek. Vagyis az izraeli kormány döntött úgy, hogy a programért 2019 óta lobbizó ukránoknak inkább nem adnak a Pegasusból. A Guardian az ügyet ismerő forrásai szerint azért döntöttek így, mert elég szoros a kapcsolat az orosz és az izraeli hírszerzés között, és nem akarták magukra haragítani az oroszokat azzal, hogy egy rivális kormánynak ilyen hatékony megfigyelő eszközt adnak.

photo_camera Mobiltelefonáló nő az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver üzemeltetőjének herzliyai székháza előtt Izraelben. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Nem ez az első alkalom, hogy az izraeli kormány nem szeretné, hogy a szoftverét orosz célpontok ellen fordítsák: 2019-ben Észtország kormánya is vásárolt a szoftverből, az NSO viszont közölte, hogy azt orosz telefonokra nem telepíthetik. A Guardian megkeresésére az NSO egy rövid közleményt adott ki, amiben arról panaszkodik, hogy a céget újra és újra hamis vagy téves információk alapján akarják rossz hírbe hozni. Konkrétumokat a közleményben nem írtak.

Volodimir Zelenszkij vasárnap szólalt fel videón keresztól az izraeli törvényhozásban, a Knesszetben, ahol számon kérően arról beszélt, hogy ebben a helyzetben Izrael sem maradhat semleges: döntenie kell, hogy segít-e megvédeni Ukrajnát az orosz invázióval szemben, vagy sem. Az elnök arról győzködte a képviselőket, hogy bocsássák Ukrajna rendelkezésére a Vaskupola védelmi rendszert: „Mindenki tudja, hogy az Önök rakétavédelmi rendszere a legjobb a világon, és hogy nagy segítséget nyújthatnának népünknek. Megmenthetik vele az ukránok, az ukrán zsidók életét.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.