Oroszország beleegyezése nélkül aligha lehet békefenntartókat küldeni Ukrajnába

külföld
2022 március 23., 12:57
comments 4

Az elmúlt napokban új hívószó hozza lázba a nyugati katonai szövetséget. Pár hete még az ukrán légierő felfegyverzéséről volt szó lengyel MiG-29-esekkel, ennek a helyét az elmúlt napokban éppen a lengyelek felvetésére a békefenntartók küldése vette át. A két ötletben közös, hogy megvalósításuk leginkább lehetetlennek, de legalábbis nehézkesnek tűnik.

A MiG-29-es ötlet több sebből is vérzett. Azon túl, hogy kivitelezését az orosz ellenlépések kockázata miatt lényegében senki se merte magára vállalni - a lengyelek utolsó próbálkozása az volt, hogy az amerikaiaknak adnák át a gépeket, hogy ők küldjék azokat Ukrajnába -, voltak komolyabb technikai akadályai is a dolognak. Leginkább az, hogy bár kívülről a lengyel és az ukrán MiG-ek ugyanúgy néznek ki, az előbbieket teljesen felújították, lecserélve elektronikájukat és vezérlési rendszerüket. Vagyis hiába van gyakorlatuk az ukrán pilótáknak a szovjet-orosz gyártású MiG-29-esekkel, a lengyelek vezetésére még át kellett volna képezni őket - a vadászgép nem olyan, mint egy autó, hogy akár Lamborghini traktorból is át lehet ülni egy Lamborghini Aventadorba.

A békefenntartók küldése legalább ennyire komoly nehézségekbe ütközhet.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.