Oroszország beleegyezése nélkül aligha lehet békefenntartókat küldeni Ukrajnába

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
március 23., szerda 12:57
4

Az elmúlt napokban új hívószó hozza lázba a nyugati katonai szövetséget. Pár hete még az ukrán légierő felfegyverzéséről volt szó lengyel MiG-29-esekkel, ennek a helyét az elmúlt napokban éppen a lengyelek felvetésére a békefenntartók küldése vette át. A két ötletben közös, hogy megvalósításuk leginkább lehetetlennek, de legalábbis nehézkesnek tűnik.

A MiG-29-es ötlet több sebből is vérzett. Azon túl, hogy kivitelezését az orosz ellenlépések kockázata miatt lényegében senki se merte magára vállalni - a lengyelek utolsó próbálkozása az volt, hogy az amerikaiaknak adnák át a gépeket, hogy ők küldjék azokat Ukrajnába -, voltak komolyabb technikai akadályai is a dolognak. Leginkább az, hogy bár kívülről a lengyel és az ukrán MiG-ek ugyanúgy néznek ki, az előbbieket teljesen felújították, lecserélve elektronikájukat és vezérlési rendszerüket. Vagyis hiába van gyakorlatuk az ukrán pilótáknak a szovjet-orosz gyártású MiG-29-esekkel, a lengyelek vezetésére még át kellett volna képezni őket - a vadászgép nem olyan, mint egy autó, hogy akár Lamborghini traktorból is át lehet ülni egy Lamborghini Aventadorba.

A békefenntartók küldése legalább ennyire komoly nehézségekbe ütközhet.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt