Sztrájkbizottságot alakítottak a veszprémi kukások

gazdaság
2022 március 23., 18:40
comments 1

Idén már második éve nem volt béremelés a veszprémi önkormányzat tulajdonában lévő közszolgáltató-vállalatoknál, az önkormányzat pedig nem egyeztet a szakszervezettel, inkább maga jelölt ki pár dolgozót, akikkel tárgyalni akar, ezért a hulladékszállításban dolgozók sztrájkolni akarnak. A Napi.hu cikke szerint meg is alakult a sztrájkbizottság, így ha tovább nő a feszültség az önkormányzat és a dolgozók között, akár le is állhat a szemétszállítás Veszprémben.

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel (VKSZ), és az annak tulajdonában lévő Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) nagyjából 450 embert foglalkoztat, köztük a szemétszállításban dolgozókat is, de csak utóbbiaknak van szakszervezete. Bognár Ferenc, a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezetének (LIMÉSZ) elnöke a portálnak elmondta, hogy a kukások alig keresnek többet a minimálbérnél, a fizetésük pedig 2020 óta nem emelkedett, miközben az infláció miatt sokkal kevesebbre elég a dolgozók jövedelme.

Tavaly a bértárgyaláson a szakszervezet elfogadta, hogy nem lesz béremelés, mert a járványhelyzet miatt a kormány komoly forrásokat vont el az önkormányzattól. Idén viszont ezt már visszafizette a Pénzügyminisztérium a fideszes vezetésű önkormányzatnak. Tavaly novemberben elkezdődött a 2022-es bértárgyalás, ami viszont megszakadt, mondván, hogy azután lehet azt folytatni, ha idén februárban elfogadták a város költségvetését. Ez megtörtént, a tárgyalások viszont nem folytatódtak.

A szakszervezet hat hete írt Porga Gyula polgármesternek, hogy kezdjék újra a bértárgyalást, de azóta sem jött válasz. A VKSZ vezetése pedig maga jelölt ki pár dolgozót, akiket elfogad tárgyalódelegációnak a szakszervezet helyett. Ez volt a dolgozóknak az utolsó csepp a pohárban, amikor a tárgyalódelegáció önkényes kinevezéséről, és arról hallottak, hogy a városi cégek költségvetésében nincs betervezve bérrendezés, annak ellenére, hogy az önkormányzat kapott pénzt a kormánytól, sztrájkbizottságot alakítottak.

A veszprémi szemétszállításban dolgozó rakodók alapbére bruttó 220-240 ezer forint , a gépkocsivezetőké bruttó 260-280 ezer forint körül van. Ezt eredetileg 20 százalékkal szerette volna emelni a szakszervezet, a sztrájkbizottság megalakítása után viszont 28 százalékos emelést követelnek. Bognár Ferenc szerint a környező városokban ennél jóval magasabbak a fizetések ugyanezért a munkáért, Pápán például a rakodók bruttó 330, a sofőrök 360 ezer forint körül keresnek, amihez még cafeteria juttatások is járnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.