Az ukránok szerint több mint 400 ezer civilt tartanak fogva Oroszországban

háború
2022 március 24., 21:18
comments 4

Az ukrán vezetés azzal vádolja az oroszokat, hogy százezrével kényszerítik Oroszországba a háborús övezetekből az embereket, hogy őket túszként használva tudjanak nyomást gyakorolni. Ukrajna emberi jogi ombudsmanja, Ludmila Denisova csütörtökön azt mondta, hogy már 402 ezer embert vittek akaratán kívül Oroszországba. Köztük van 84 ezer gyerek is. Beszámolt egy 92 éves nőről is, akit Mariupolból a dél-oroszországi Taganrogba vitték. Az ukrán hatóságok szerint ezektől az emberektől elveszik az útlevelüket, majd a szeparatisták területén működő szűrőtáborokba viszik őket, mielőtt szétszórnák őket Oroszországban.

photo_camera Orosz katonák érkeznek Mariupol elfoglalt részeire Fotó: VIKTOR ANTONYUK/Sputnik via AFP

Az ukrán külügyminisztérium szerint az elhurcoltak között volt hatezer mariupoli lakos is. Rajtuk kívül az orosz katonák 15 ezer helyit fosztottak meg az irataitól az elfoglalt városrészekben. Az ukrán hírszerzés olyan esetről is beszámolt, hogy valakit a távol-keleti Szahalin-szigetre vittek, ahol azzal a feltétellel ajánlottak neki munkát, hogy két évig nem hagyhatja el a területet.

Közben az orosz vezetés is hasonló számú embert tart számon áttelepítettként, de róluk azt állítják, önként hagyták el Ukrajnát. Mihail Mizintzev orosz vezérezredes azt állította, hogy „különleges katonai művelet” kezdete óta 400 ezer embert telepítettek át. Az orosz hatóságok állítása szerint szállást biztosítanak nekik, és a kiadásaikat is fedezik.

Ugyanakkor a donyecki régió kormányzója, Pavlo Kirilenko azt mondja, hogy erővel kényszerítik az embereket az agresszor állam területére. (APNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.