„Ha a NATO provokál minket, atomhatalom vagyunk, miért ne?” – reagált az orosz ENSZ-diplomata a kérdésre, hogy Putyin tényleg bevetne-e atomfegyvert

külföld
2022 március 24., 05:18
comments 14

Kiállt az atomfegyverek esetleges használata mellett az oroszok ENSZ-be delegált nagykövet-helyettese, Dimitrij Poljanszki, aki szerint ilyesmire akkor kerülhet sor, ha a NATO „provokálja” az országukat.

Poljanszki a brit Sky News újságírójával beszélt kevéssel azután, hogy Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov is közölte, az orosz elnök bevethet atomfegyvereket, ha úgy érzi, hogy az országuk létezését fenyegetik.

A kérdésre, hogy Putyin helyesen járt-e el, amikor a világ többi részét nukleáris háborúval fenyegette, a nagykövet-helyettes elmondta: „Ha Oroszországot provokálja a NATO, ha Oroszországot megtámadja a NATO, miért ne, atomhatalom vagyunk.”

link Forrás

„Nem hiszem, hogy ez a helyes dolog. De az sem helyes, hogy Oroszországot fenyegetik és megpróbálnak beavatkozni. Szóval ha egy atomhatalommal van dolgod, természetesen számolnod kell a viselkedésed minden lehetséges kimenetelével” – mondta az orosz diplomata, aki azzal sem értett egyet, hogy az amerikai kormány háborús bűnök elkövetésével vádolja az orosz vezetést.

photo_camera Fotó: ATILGAN OZDIL/Anadolu Agency via AFP

„Nem hiszem, hogy háborús bűnöket követnénk el Ukrajnában. Természetesen ezt nem az én dolgom megítélni, nem vagyok ott. Ön sincs ott. A videókat látja, azokat a videókat, melyek közül számosat fake newsnak tartanak. Ön hisz egy dologban, én meg egy másikban” – mondta el Poljanszki, mire a Sky News riportere az AP fotósainak Mariupolban készített fényképeit mutatta meg a nagykövetnek, szétlőtt lakóházakról, eltemetett gyerekekről.

A nagykövet-helyettes azonban nem volt hajlandó elismerni az oroszok felelősségét, szerinte az ukránok a saját épületeiket és civil lakosságukat lövik. „A kezdetektől megmondtuk, hogy a hadseregünk nem jelent fenyegetést az ukrán civil lakosság számára” – tette hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.