Már meg is nyitják az első McDonald’s-koppintó Ványa Bácsi éttermet Moszkvában

ÉLET
2022 március 24., 15:58
comments 27

Ez gyors volt.

Március 12-én nyújtották be a szabadalmi kérelmet Oroszországban a Ványa Bácsi nevű új gyorsétteremlánc logójára, és ma Moszkvában meg is nyit az első szem a láncban.

Az orosz illetékeseket a jelek szerint cseppet sem zavarta, hogy a benyújtott ábra megegyezik a világ egyik legismertebb logójával, a McDonald’s sárga M-jével, csak éppen megdöntötték 90 fokban, hogy a cirill ábécé latin B-re emlékeztető V-jére utaljon. B mint V, V mint Ványa.

A hasonlóság azért sem véletlen, mert az új céget deklaráltan azért hozták létre, hogy minél több leállított McDonald’s működtetését vegye át Oroszországban. Illetve jobb kedvre derítse az oroszokat, hiszen a reménybeli lánc neve nemcsak magyarul hangzik nagyon hülyén, oroszul úgy mondják, hogy “Gyágya Ványa”.

Az első moszkvai egységről szóló videóban jól látható, hogy még arra sem ügyeltek, hogy a sárga ívek mindenhol meg legyenek döntve 90 fokban:

Az, hogy a nyilvánvalóan törvénysértő logót simán regisztrálták, azért sem meglepetés, mert a Ványa bácsinak kezdetekről nagy kormányzati hátszele volt. A cégről a parlamentben is szó esett, Vjacseszlav Vologyin házelnök pedig a múlt héten arról nyilatkozott, hogy a McDonald’sok helyén orosz cégeknek kéne éttermeket nyitniuk, például Ványa Bácsikat. Ez azért érdekes, mert a McDonald's nem vonult ki Oroszországból, sőt, az összes alkalmazottját ugyanúgy fizeti, mintha minden rendben folyna, csak éppen az éttermeket zárta be határozatlan időre. Az oroszok és ukránok egyébként annyira imádják a McDonald’sot, hogy innen származik a gigalánc globális bevételeinek közel egytizede.

Minket, magyarokat viszont nem lehet átverni Ványa Bácsival, mert mi Ványadt Bácsin nőttünk fel. Hogy ki ő? Aki még nem tudná, nézze meg a magyar audiovizuális kultúra egyik legfontosabb mesterművét:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.