Sűrű metánfelhőket észleltek Alabama szénvidékén

környezetvédelem
2022 március 25., 17:21

Metán sűrű felhőit figyelték meg műhold segítségével egy alabamai szénbányavidék közelében. A Kayrros SAS adatainak elemzése alapján február közepe óta legalább három csóvát észlelt az Európai Űrügynökség Sentinel-5P műholdja, amely a Fekete Harcos-medencéből indult ki.

A geoanalitikai cég szerint a csóvákat több forrás is generálhatta. Az egyes kibocsátások becsült elhelyezkedése 20 kilométeren belül volt öt bányától vagy bányacsoporttól.

A földgáz elsődleges alkotóeleme, a metán a szénbányászat során kiszabadulhat a talajból, amikor a kőzetrétegek vagy a szénrétegek megrepednek. Az üvegházhatású gáz a szén-dioxidnál 84-szer több hőt köt meg a légkörben abban a két évtizedben, amit a légkörben tölt. A tudósok szerint a felmelegedés elleni küzdelem egyik legkönnyebben elérhető célja lehetne a szándékos metánkibocsátás leállítása a fosszilis tüzelőanyagok előállítása és szállítása során.

Észak-Alabamában jelenleg is szén-, gáz- és olajkitermelés folyik. A régióban 2019 januárja óta végzett műholdas megfigyelések több tucat rendkívül erős gáz kibocsátását mutatták ki. Az alabamai Környezetgazdálkodási Minisztérium közölte, hogy a megfigyelések időpontjában nem látszott csővezeték-szivárgás a területeken, és nem jelentettek bányákkal kapcsolatos problémákat, amelyek kibocsátást eredményeztek volna.

A non-profit Global Energy Monitor ebben a hónapban közzétett elemzése szerint a szénbányák több metánt bocsátanak ki világszerte, mint az olaj- vagy gázlelőhelyek. A szénbányák bezárásuk vagy elhagyásuk után még évekig eregethetik a metánt, ha a termelés leállítása után nem zárják le őket. Alabamában több mint egy évszázada bányásznak szenet. (Bloomberg)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.