Az ukrán külügyminiszter szerint az USA már nem ellenzi, hogy a lengyelek vadászgépeket adjanak át nekik

háború
2022 március 26., 22:53
comments 9

Miután szombat délután Varsóban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, az ukrán külügyminiszter az AFP-nek azt mondta, az amerikaiaknak már nincs kifogása az ellen, hogy Lengyelország vadászgépeket adjon át nekik. „A labda most a lengyelek oldalán pattog” - tette hozzá Dmitro Kuleba.

A lengyel vezetés március elején már felajánlotta, hogy azonnal és ingyen az amerikai hadsereg ramsteini bázisára telepíteni az összes MIG-29-es vadászgépét, hogy azokat aztán átadják az ukránoknak. Azonban akkor az amerikai kormány a lengyel bejelentésre azonnal visszavonulót fújt, és életszerűtlennek nevezte a javaslatot. A Pentagon azzal érvelt, hogy fel akarják gyorsítani az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat, de ha a NATO területéről vadászgépeket küldenének egy háborús övezetbe, az komoly gondokat jelentene az egész szövetségre nézve, és nem akarnak közvetlen konfliktust Oroszországgal.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter Joe Bidennel tárgyal Varsóban
photo_camera Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter Joe Bidennel tárgyal Varsóban Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Dmitro Kuleba most azt mondta: „Részleteiben megvitatjuk az ügyet lengyel kollégáinkkal, hogy meghallgassuk az ő álláspontjukat is, de szeretnék világosan fogalmazni: Ukrajnának égetően szüksége van harci repülőgépekre. Ki kell egyensúlyoznunk az erőviszonyokat az égen, hogy megakadályozzuk az oroszokat háborús bűncselekmények elkövetésében, városaink bombázásában és civiljeink megölésében.” Reméli, hogy az ügyben mielőbb megállapodásra tudnak jutni. (France24/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.