Az oroszok azzal vádolják Azerbajdzsánt, hogy megsértették a tűzszünetet Hegyi-Karabahban

háború
2022 március 26., 23:37
comments 2

Az orosz védelmi minisztérium szerint az azeri csapatok megsértették a fegyverszüneti megállapodást, amikor beléptek az orosz békefenntartók által ellenőrzött zónába Hegyi-Karabahban. Ezen kívül azzal is vádolták őket, hogy török gyártmányú drónokat vetettek be a karabahi csapatok ellen Paruk környékén. Az örmények szerint a drónok három embert megöltek, 15-en pedig megsebesültek. A külügyminisztérium pedig komolyan aggódik a régióban növekvő feszültségek miatt.

Az azeri védelmi minisztérium szerint az oroszok nem mondanak igazat, ők pedig egyetlen pontját sem sértették meg a tűzszüneti megállapodásnak. Később megbeszélték az orosz védelmi minisztériummal, hogy tisztázzák a csapatmozgásaikat, de szerintük az örmények ismét provokálni akartak azzal, hogy nem vonták vissza az egységeiket. Arra kérték az oroszokat, hogy teljesen vonják vissza a még ott maradt örmény csapatokat a sajátjuknak tekintett területről. A Kreml közleménye szerint Vlagyimir Putyin pénteken tárgyalt a helyzetről Nikol Pashinyan örmény miniszterelnökkel.

Ilham Aliyev azeri elnök, Valgyimir Putyin és Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök Szocsiban
photo_camera Ilham Aliyev azeri elnök, Valgyimir Putyin és Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök Szocsiban Fotó: Sputnik via AFP

Örményország és Azerbajdzsán között 2020 őszén robban ki újra a háború a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt. Végül moszkvai közvetítéssel kötöttek fegyverszünetet. Oroszország békefenntartó egységeket telepített a régióba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.