Az oroszok azzal vádolják Azerbajdzsánt, hogy megsértették a tűzszünetet Hegyi-Karabahban

március 26., szombat 23:37
2

Az orosz védelmi minisztérium szerint az azeri csapatok megsértették a fegyverszüneti megállapodást, amikor beléptek az orosz békefenntartók által ellenőrzött zónába Hegyi-Karabahban. Ezen kívül azzal is vádolták őket, hogy török gyártmányú drónokat vetettek be a karabahi csapatok ellen Paruk környékén. Az örmények szerint a drónok három embert megöltek, 15-en pedig megsebesültek. A külügyminisztérium pedig komolyan aggódik a régióban növekvő feszültségek miatt.

Az azeri védelmi minisztérium szerint az oroszok nem mondanak igazat, ők pedig egyetlen pontját sem sértették meg a tűzszüneti megállapodásnak. Később megbeszélték az orosz védelmi minisztériummal, hogy tisztázzák a csapatmozgásaikat, de szerintük az örmények ismét provokálni akartak azzal, hogy nem vonták vissza az egységeiket. Arra kérték az oroszokat, hogy teljesen vonják vissza a még ott maradt örmény csapatokat a sajátjuknak tekintett területről. A Kreml közleménye szerint Vlagyimir Putyin pénteken tárgyalt a helyzetről Nikol Pashinyan örmény miniszterelnökkel.

Ilham Aliyev azeri elnök, Valgyimir Putyin és Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök Szocsiban Fotó: Sputnik via AFP

Örményország és Azerbajdzsán között 2020 őszén robban ki újra a háború a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt. Végül moszkvai közvetítéssel kötöttek fegyverszünetet. Oroszország békefenntartó egységeket telepített a régióba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt