Tilos közzétenni Zelenszkij-interjút - figyelmeztet az orosz médiahatóság

március 27., vasárnap 18:19
4
Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. március 3-án Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Figyelmeztetést adott ki az orosz állami médiafelügyelet, a Roszkomnadzor, miután híre ment, hogy egyes orosz médiumok interjút készítettek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A hatóság jelezte: senkinek nem szabad közzétenni interjút az ukrán elnökkel, és folyamatosan figyelni és vizsgálni fogják az újságokat és csatornákat, nehogy ez mégis megtörténjen.

Korábban a Meduza, a Dozsd TV és a Kommerszant című orosz lap közölte, hogy közösen videóinterjút készítettek Zelenszkijjel. Közülük a Meduza és a Dozsd egyaránt blokkolva van Oroszországban, de az orosz médiahatóság láthatóan tart attól, hogy egyes csatornák átveszik a határon túl működő orosz nyelvű portáloktól az interjút.

A felvétel itt megtekinthető:

A Roszkomnadzor leszögezi, hogy az interjút készítő médiumok közül korábban többet is már „külföldi ügynöknek” minősítettek Oroszországban.

Oroszországban a háború kitörése óta új törvényeket fogadtak el, és ezek korlátozzák, hogy az orosz média milyen módon tudósíthat az ukrajnai háborúról. Például nem lehet háborúnak nevezni a háborút, helyette csak a „különleges katonai művelet” kifejezés használható büntetlenül.

Az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatban hamisnak vélt híradások nyomán a tartalomszolgáltatók működtetőit akár 15 éves börtönbüntetés is fenyegetheti. (TASS / BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt