Egy több mint 20 éve Magyarországon élő hangmérnök is Oscar-díjas lett

FILM
2022 március 28., 14:34
comments 1

Kevesebb figyelmet kapott Sipos Zsuzsa, a Dűne magyar berendezőjének Oscar-díja mellett, hogy elnyerte az akadémia szobrát egy másik, évtizedek óta Magyarországon dolgozó filmes is.

Mac Ruth hangmérnök szintén a Dűnében végzett munkájálrt kapott Oscart, megosztva.

photo_camera A legjobb hang díját elnyert csapat: Doug Hemphill, Theo Green, Mark Mangini, Ron Barlett és a jobb szélen Mac Ruth Fotó: MIKE COPPOLA/Getty Images via AFP

Az 54 éves Ruth Texasban tanulta a filmezést, 1995-ben forgatott először Magyarországon, a Veszélyes zóna című filmet. Annyira jól érezte magát, hogy 1997-ben visszatért, és azóta is Magyarországon él - mesélt erről még korábban a régi Indexnek. Remekül megtanult magyarul, magyar felesége lett, az állampolgárságot is megkapta.

Ruth több Magyarországon készült nagy filmen is dolgozott. Oscarra már korábban is jelölték a Mentőexpedíció, a 13 óra: Bengázi titkos katonái és a Szárnyas fejvadász 2049 és című filmekért. A negyedik jelölésre át is vehette a szobrot.

A legjobb hang kategóriát elnyerő csapat egy másik tagjának, Theo Greenek a felesége, Pintér Anina szintén magyar.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.