Putyin csütörtökre vár jelentést arról, hogyan áll a gázkereskedelem átállítása rubelelszámolásra

háború
2022 március 28., 10:40
comments 10

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-ig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként megvalósítható az áttérés a rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalan országokba irányuló gázszállításban – erről államfői utasítás jelent meg a Kreml honlapján.

„Az orosz kormány közösen a Bank Rossziival és a Gazprom nyílt részvénytársasággal együtt hajtsa végre intézkedések együttesét annak érdekében, hogy az Európai Unióba és más, az orosz állampolgárokkal és orosz jogi személyekkel szemben korlátozó intézkedéseket bevezető országokba irányuló földgázszállítások fizetőeszközét orosz rubelre váltsák át” – áll a dokumentumban.

Vlagyimir Putyin a Kremlben 2022. február 1-én.
photo_camera Putyin a Kremlben február 1-én. Illusztráció: Jurij Kocsetkov/AFP

Az elnök az erről szóló jelentést csütörtökre várja, ezután havonta számít hasonló beszámolóra a rendeletével kapcsolatban. A végrehajtásért Mihail Misusztyin miniszterelnök, Elvira Nabiullina jegybankelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője felelős.

Az orosz kormánynak csütörtökig kell jóváhagynia a Gazprom hatályos gázszállítási szerződéseinek módosítására vonatkozó irányelvet, aminek értelemben a gázszállítási szerződések fizetőeszközét orosz rubelre kell módosítani a megállapodásokban meghatározott szállítási mennyiségek, árak és árképzési elvek fenntartása mellett.

Ezen felül a központi banknak a kormánnyal közösen szintén csütörtökig biztosítania kell a gázszállításokért rubelben történő fizetés lehetőségét, beleértve az orosz rubel beszerzését az energiaforrások vásárlói által az orosz devizapiacon.

Robert Habeck német gazdasági miniszter azt mondta, szerződésszegés rubelben kérni a gáz árát, de még egyeztet a többi európai vevővel, mielőtt hivatalos választ ad az orosz igényre. A magyar kormány még nem kapott értesítést az oroszoktól, hogy rubelben fizessen a gázért. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.