Putyin csütörtökre vár jelentést arról, hogyan áll a gázkereskedelem átállítása rubelelszámolásra

háború
március 28., 10:40
comments 10

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-ig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként megvalósítható az áttérés a rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalan országokba irányuló gázszállításban – erről államfői utasítás jelent meg a Kreml honlapján.

„Az orosz kormány közösen a Bank Rossziival és a Gazprom nyílt részvénytársasággal együtt hajtsa végre intézkedések együttesét annak érdekében, hogy az Európai Unióba és más, az orosz állampolgárokkal és orosz jogi személyekkel szemben korlátozó intézkedéseket bevezető országokba irányuló földgázszállítások fizetőeszközét orosz rubelre váltsák át” – áll a dokumentumban.

photo_camera Putyin a Kremlben február 1-én. Illusztráció: Jurij Kocsetkov/AFP

Az elnök az erről szóló jelentést csütörtökre várja, ezután havonta számít hasonló beszámolóra a rendeletével kapcsolatban. A végrehajtásért Mihail Misusztyin miniszterelnök, Elvira Nabiullina jegybankelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője felelős.

Az orosz kormánynak csütörtökig kell jóváhagynia a Gazprom hatályos gázszállítási szerződéseinek módosítására vonatkozó irányelvet, aminek értelemben a gázszállítási szerződések fizetőeszközét orosz rubelre kell módosítani a megállapodásokban meghatározott szállítási mennyiségek, árak és árképzési elvek fenntartása mellett.

Ezen felül a központi banknak a kormánnyal közösen szintén csütörtökig biztosítania kell a gázszállításokért rubelben történő fizetés lehetőségét, beleértve az orosz rubel beszerzését az energiaforrások vásárlói által az orosz devizapiacon.

Robert Habeck német gazdasági miniszter azt mondta, szerződésszegés rubelben kérni a gáz árát, de még egyeztet a többi európai vevővel, mielőtt hivatalos választ ad az orosz igényre. A magyar kormány még nem kapott értesítést az oroszoktól, hogy rubelben fizessen a gázért. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt