A Salamon-szigetek miniszterelnöke szerint „nagyon sértő” a kínai biztonsági megállapodás külföldi kritikája

külföld
2022 március 29., 05:53
comments 2

A Kína és a Salamon-szigetek közötti, tárgyalás alatt álló, de kiszivárgott biztonsági megállapodástervezet riadalmat váltott ki a térségben, így Ausztráliában és Új-Zélandon is. A két szomszéd attól tart, hogy ez veszélybe sodorhatja a regionális stabilitást, mivel Kínának lehetősége nyílna hadihajókat állomásoztatni a Csendes-óceánon, kevesebb mint 2000 km-re az ausztrál partoktól.

Az első parlamenti felszólalásában Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnöke a javaslattal kapcsolatban „sértőnek” minősítette a külföldi kritikákat, és „bolondoknak” nevezte azokat, akik kiszivárogtatták a megállapodástervezetet. Sogavare nem árult el további részleteket a megállapodás tartalmáról, de később azt mondta „aláírásra készen áll”.

A News Corp múlt hét végén megjelent cikkéből még egy kommentátort is idézett, aki azt mondta, hogy Ausztráliának

„hajlandónak kell lennie a Salamon-szigetek megszállására és kormányának megdöntésére, ha ez szükséges ahhoz, hogy megakadályozzák a Kína és a csendes-óceáni nemzet között javasolt biztonsági egyezményt”. Sogavare szerint az ausztrál közmédiában azok a hangok, amelyek a Salamon-szigetek invázióját ösztönzik, nem erősítik a kétoldalú kapcsolataikat.

„Üdvözlünk minden olyan országot, amely hajlandó támogatni minket a biztonsági terünkben. Nincs alattomos szándék, nincs titkos terv – ez egy szuverén nemzet döntése, amely a nemzeti érdeket tartja szem előtt” – tette hozzá.

A szerződést csak a nemzet kérésére lehet életbe léptetni – mondta Sogavare, hozzátéve, hogy „teljesen nonszensz”, hogy Kína jelenléte a térségben veszélyt jelentene a biztonságra. Azt is elmondta, hogy a Salamon-szigetek korábban felkérte Ausztráliát haditengerészeti támaszpont építésére, de Ausztrália ezt elutasította a Pápua Új-Guineával folytatott védelmi programja miatt.

Sogavare elmondta, hogy a dokumentum kiszivárogtatása óta tárgyalt Ausztrália, Pápua Új-Guinea és Fidzsi-szigetek vezetőivel, hozzátéve, hogy a szigetek hagyományos biztonsági partnerei „mindig fontosak” lesznek a számukra.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.