Földgázellátási válsághelyzetet hirdetett a német kormány az orosz-ukrán háború miatt

gazdaság
2022 március 30., 08:36

Németországban elővigyázatosságból kihirdették a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét, mert nem lehet tudni, hogy milyen szabályokat vezet be az Ukrajna ellen támadó háborút folytató orosz vezetés a földgázszállítások elszámolására - jelentette be a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter szerdán Berlinben.

Robert Habeck elmondta, hogy a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 2017-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott három válsághelyzeti szint (korai előrejelzési, riasztási, vészhelyzeti) közül a legalacsonyabbat rendelték el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minisztériumban válságstábot állítanak fel, amely folyamatosan szemmel tartja és értékeli a földgázellátási helyzetet, hogy szükség esetén további lépéseket tehessenek az ellátásbiztonság erősítésére. Ezt a tevékenységet hetek óta folytatják már, a döntéssel csupán formalizálják a gyakorlatot.

A döntés közvetlen előzménye, hogy csütörtökön ismertethetik Moszkvában az orosz földgáz értékesítésének a Kreml által barátságtalannak minősített országokkal szemben alkalmazandó, rubelalapú elszámolási rendszerét.Ahogy korábban írtuk, Vlagyimir Putyin március 23-án jelentette be, hogy az Oroszországgal ellenségesnek ítélt országoknak rubelben kell majd fizetniük a gázért. Az ellenségesnek ítélt országok listáján az összes EU-s tagállam, így Magyarország is szerepel Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada mellett.

Robert Habeck korábban azt nyilatkozta, hogy Oroszország szerződésszegést követ el, ha ragaszkodik ahhoz, hogy a szállítási szerződésekben rögzített feltételekkel ellentétben rubelben fizessék ki a földgázt. Ez elfogadhatatlan, és a háborús konfliktust tovább súlyosbító lépés volna - mondta a német miniszter, hozzátéve, hogy a földgáz-kereskedelemmel foglalkozó vállalatok egyetértenek a kormánnyal.

Habeck hangsúlyozta, hogy egyelőre biztosított a földgázellátás Németországban, nincsenek "szűk ellátási keresztmetszetek", de "fokozni kell az elővigyázatossági intézkedéseket, hogy felkészüljünk az orosz részről kiinduló eszkaláció esetére".
Németországban az orosz kitermelésű földgáz részarányát az importban alig néhány hét alatt sikerült 55 százalékról 40 százalékra szorítani, folyamatos a szállítás a cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó franciaországi, belgiumi és hollandiai terminálokról. Habeck szerint ez nem lett volna megvalósítható európai szolidaritás nélkül.

Robert Habeck március 30-án Berlinben.
photo_camera Robert Habeck német gazdasági miniszter. Fotó: Kay Nietfeld/dpa via AFP

Elmondta, hogy a németországi gáztározók töltöttsége az utóbbi hetekben emelkedett, így 25 százalékos. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a sok ismeretlen tényező miatt nem lehet pontosan megmondani, mennyi időre lehet elég a készlet, csak találgatni lehetne. Az igazán fontos az, hogy a következő téli fűtési szezonra minél magasabb legyen a tározók töltöttsége. Egyben arra kérte a vállalatokat és a lakossági fogyasztókat, hogy bánjanak takarékosan a földgázzal. Minden egyes megspórolt kilowatt energia hozzájárul az Ukrajna elleni invázió miatt kialakult helyzet kezeléséhez - hangsúlyozta a Zöldek politikusa. Hozzátette, hogy a magas árak máris csökkentették a keresletet.

Németországban az ukrajnai orosz invázió előtt a földgáz mellett a szénben és az olajban is magas - 50, illetve 35 százalékos - volt az orosz arány az importban. A berlini vezetés a háború miatt a függőség csökkentésére törekszik.

A kormány számításai szerint Németország már őszre függetlenné válhat az orosz széntől, és az év végére csaknem teljesen megszűnhet a függősége az orosz kőolajtól. A leválás az orosz kitermelésű földgázról hosszabb ideig, 2024-ig tarthat.A németországi gáztározók kapacitása 23 milliárd köbméter - az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll a világ országainak tárolókapacitás alapján felállított rangsorában, az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.