Putyin bejelentette, hogy az ellenséges országoknak mostantól rubelben kell fizetniük a gázért, és valószínűleg mi is közéjük tartozunk

háború
2022 március 23., 13:51
comments 37
photo_camera Vlagyimir Putyin a Kremlből sugárzott beszédben bejelenti az ukrán szakadárok függetlenségének elismerését 2022. február 21-én Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította kormányát, és külön a földgázszerződéseket és a szállításokat felügyelő Gazprom állami nagyvállalatot, hogy a jövőben ne fogadjanak el többé dollárban vagy euróban történő kifizetéseket.

A szállítások továbbra is teljes mértékben garantáltak lesznek - biztosította a Kreml vezetője az orosz állami vállalatok nemzetközi ügyfeleit a kormányzati videokonferencián, amelyet az állami televízió közvetített. Viszont, folytatta Putyin, az orosz áruk devizában történő kifizetése elvesztette értelmét.

Az Oroszország által feketelistán tartott „barátságtalan államok” mind érintettek, köztük az összes uniós ország, de az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is. Putyin egyhetes átmeneti időszakot engedett meg, utána csak rubelt fogad el.

A Kommerszant című orosz lap beszámolója szerint válaszul a rubel emelkedni kezdett a moszkvai tőzsdén.

Az orosz elnök még március első hetében, a nyugati szankciókra válaszul adott utasítást arra, hogy készüljön lista az Oroszországgal ellenséges államokról.

A Pravda című hatalompárti lap ezt megelőzően Magyarországot a barátságos országok közé sorolta, de a hivatalos lajstromban ez már nincs így, az európai uniós tagállamok - függetlenül attól, mennyire voltak nyugodtak stratégiailag - egységesen felkerültek a „feketelistára”. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt