Márki-Zay feljelentette Szijjártót rémhírterjesztés miatt

POLITIKA
2022 március 30., 16:22
comments 2

Márki-Zay Péter rémhírterjesztést miatt tett feljelentést a dunaújvárosi rendőrségen Szijjártó Péter külügyminiszter ellen, mert az azt állította, hogy Márki-Zay és az ellenzék folyamatosan egyeztet az ukrán elnökkel, Zelenszkijjel, és magyar katonákat akar Ukrajnába küldeni, jelentette be a miniszterelnök-jelölt egy Facebook videóban.

Márki-Zay szerint ez egy nyilvánvaló hazugság, másrészt viszont alkalmas arra, hogy a magyar lakosság széles köreiben rémületet keltsen, és befolyásolja a választásokat.

Szerdán reggel megjelent egy cikk a Magyar Nemzet oldalán, amelyben a lap nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között valamiféle kapcsolatfelvétel történt. Pár órával később Szijjártó Péter külügyminiszter a kormányülésről bejelentkezve erre hivatkozva egészen meredek állításokat tett, bár azt nem állította, hogy az ellenzék katonákat is küldene, mást viszont igen:

  • folyamatos egyeztetés van a baloldal és az ukrán kormány képviselői között,
  • Ukrajna külügyminisztere néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, „hogy a magyarországi választási eredmény befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak”,
  • a magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába, és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.