Nemzeti Választási Iroda: Sanghajban nem fognak tudni szavazni a magyarok

választás 2022
2022 március 30., 19:33
comments 2

A koronavírus-járvány miatt lezárt Sanghajban ellehetetlenült a külképviseleti szavazás a magyarországi országgyűlési választásra - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán az MTI-vel.

A sanghaji hatóságok vasárnap jelentették be, hogy hétfőtől két szakaszban lezárják a várost a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban. Hétfőtől a város keleti felében található lakónegyedeket zárták le öt napra, a város nyugati felét pedig péntektől kezdve érinti majd a lezárás. A lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el az otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be.

Az NVI közleményében azt írta, szerdán kaptak hivatalos tájékoztatást a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) arról, hogy a járványügyi lezárások miatt ellehetetlenült a külképviseleti szavazás a sanghaji főkonzulátuson.

Az NVI azt közölte, a főkonzulátus beszámolója szerint a sanghaji önkormányzat a koronavírus-járvány kezelése érdekében március 29-től kijárási tilalmat rendelt el, amelynek értelmében az épületek, illetve lakások elhagyása nem lehetséges. Nem lehet továbbá belépni a városba és elhagyni sem lehet annak területét. Hozzátették: a kijárási tilalom előreláthatólag április 5-ig tart.

„Mindezek miatt sem a felkészülés, sem a külképviseleti szavazás megrendezése nem lehetséges” - írták.

60 választópolgár jelezte korábban, hogy Sanghajban szeretne szavazni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.