Az NVI közölt néhány információt a szavazatszámláló bizottságok tagjairól

POLITIKA
2022 április 01., 18:06

A Nemzeti Választási Iroda a vasárnapi választásokhoz közeledve kiemelkedő szerepük miatt közleményben hívja fel a több mint 80 ezer szavazatszámláló bizottsági tag figyelmét (delegált és választott tagok összesen) a szavazás napján végzett munkájuk fontosságára.

Az SZSZB tagjai a választási eljárásról szóló törvény alapján hivatalos személynek minősülnek a hatáskörük gyakorlása idején, ezért felelősségteljes a feladatuk, a szavazás lebonyolítása idején pedig a jogaik mellett kötelezettségeik is vannak. A delegált és választott tagok azonos jogokkal és kötelezettségekkel bírnak.

Szavazatszámlálók ellenőrzik a levélszavazatokat az NVI budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
photo_camera Szavazatszámlálók ellenőrzik a levélszavazatokat az NVI budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A szavazatszámlálóknak a pártatlanságot kell megtestesíteniük, ez a megjelenésükre is vonatkozik – közölte az NVI. (Sok önkéntes szavazatszámlálónak azt mondták az eskütételkor, hogy a szavazás napján nem tűzhetnek ki ukrán vagy orosz zászlót, sőt az ukrán lobogó színeire utaló kék és sárga ruhadarabokat sem viselhetnek. Bár ezt előírásként közölték, ilyen szabály valójában nem létezik, amit a 444-nek maga az NVI is elismert. Az ukrán zászló színeit az NVI elnökének magánvéleménye szerint nem szabad hordani, de ez még az NVI szerint sem „kötelező erejű”.)

Az NVI közölte, hogy sem a szavazat leadásakor, sem előtte nem befolyásolhatják a választókat. Az SZSZB testületként működik, a döntéseit szavazással hozza meg. A bizottságot az elnök képviseli, aki felel a rend fenntartásáért, és e körben másokra kötelező intézkedéseket tehet. Szavazategyenlőség esetén is az elnök szavazata dönt.

A szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell készítenie a vitás kérdések mellett a rendkívüli eseményekről is. A tudomására jutott törvénysértés esetén pedig az SZSZB a jegyzőkönyv elkészítése mellett kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását. Az SZSZB tagjai a Helyi Választási Irodától kapott toll kivételével nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben.

Különlegesség, hogy az ellátott feladat után minden szavazatszámláló bizottsági tag április 4-én, azaz hétfőn mentesül a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.