„Magyarország viselkedése az ukrajnai háború ügyében kínos és helytelen”

háború
2022 április 01., 03:11
comments 3

„Magyarország viselkedése az ukrajnai háború ügyében kínos és helytelen. Szijjártó külügyminisztert nem kellett volna meghívni Tallinba, ha rajtam múlt volna, töröltetem a meghívást” – írta Urmas Reinsalu észt konzervatív politikus, volt külügyminiszter a közösségimédia-oldalán. Erről az észt közszolgálati média híroldala, az Err.ee számolt be csütörtök este.

Az észt fővárosban pénteken kezdődik ENSZ-konferencia az ukrajnai háború világszervezetre gyakorolt hatásáról, a kisebb országok érdekérvényesítési lehetőségeiről a Biztonsági Tanácsban. Ott lesz Eva-Maria Liimets észt, Jean-Yves Le Drian francia, Gabrielius Landsbergis litván, Edgars Rinkevics lett külügyminiszter és Szijjártó Péter is. Simon Coveney ír külügyminiszter és Ihor Zsovka, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője pedig videokapcsolaton keresztül vesz részt.

Urmas Reinsalu a tavaly óta ellenzékben lévő kereszténydemokrata-nemzeti-konzervatív Isamaa párt meghatározó politikusa, volt pártelnök, volt védelmi (2012-2014), volt igazságügyi (2015-2019) és volt külügyminiszter (2019-2021).

Reinsalu szerint Magyarország magatartása Ukrán-ügyben veszélyes példát mutat más országok számára. „Magyarországra hivatkozva a németek és sokan mások is kikerülik például az energetikai szankciókat” – írta.

Említette a visegrádi országok külügyminisztereinek találkozóját, amelyet Magyarország viselkedése miatt tiltakozásul mondtak le a meghívottak. „Ha az egymáshoz ilyen közel álló országok így viselkednek, akkor Észtországnak lett volna oka lemondani a meghívást, meghívni a magyar nagykövetet, és őszintén megmondani, hogy Magyarország viselkedése károsítja a kétoldalú kapcsolatainkat” – érvelt Reinsalu. (Err.ee)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.