Mihail Hodorkovszkij: Egy világos nyugati álláspont segítene Putyinnak a helyes döntés meghozatalában

április 1., péntek 6:49
3

„Putyinnak most két lehetősége van: eszkalálja a helyzetet, ami a mozgósítást vagy taktikai atomfegyverek bevetését jelentheti, vagy stabilizálja a helyzetet, és komolyan megkezdi a béketárgyalásokat” – ezt Mihail Hodorkovszkij, egykori orosz oligarcha mondta a Deutsche Wellének.

Mihail Hodorkovszkij Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Az interjúban hangsúlyozta az egységes nyugati álláspont fontosságát is, és úgy fogalmazott, „átfogó támogatást kell nyújtani Ukrajnának, ha folytatódik a háború, és ha Putyin atomfegyvereket vagy más tömegpusztító fegyvereket vet be”. Szerinte egy „ilyen világos nyugati álláspont segítene Putyinnak a helyes döntés meghozatalában”.

Az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokról Hodorkovszkij azt mondta, „ahhoz, hogy Putyin komolyan vegye ezeket a tárgyalásokat, fel kell ismernie, hogy elakadt Ukrajnában”. Szerinte az orosz elnök „egy hónap háború után megértette, hogy itt nem lehet katonai megoldás, és megpróbálnak áttérni egy valódi tárgyalási folyamatra”.

A kérdésre, hogy Putyin az orosz haderő képességeivel és az ukránokkal kapcsolatos téves feltételezések alapján indította-e ezt a háborút, Hodorkovszkij azt mondta, meg van róla győződve, hogy „Putyin jelentős mennyiségű hamis információt kapott mind az ukrajnai helyzetről, mind pedig saját fegyveres erőinek állapotáról”.

Hodorkovszkij, aki „gengszternek” nevezte Putyint, úgy fogalmazott, „bármilyen kísérlet arra, hogy kompromisszumot kössünk egy ilyen emberrel anélkül, hogy előbb erőt mutatnánk neki, hatalmas hiba. Ez csak egy újabb támadásra provokálja”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt