„Nem tudom, mennyire tudják, hogy mi ezt pénzért csináljuk”

POLITIKA
2022 április 01., 13:52
comments 24

A Nagy pénzrablás című Netflix sorozatból ismert Dali-maszkokban és piros MEMO-logós pulcsiban jelentek meg a Megoldás Mozgalom által fizetett, lelkes aktivista hostessek Budapest főbb csomópontjain és több kisebb városokban is a napokban. A performansz részeként manöken bábuk is elvegyültek a hangszórókból bömböltetett „Ciao Bella” magyarított verziójára bulizók között.

Ahogy a Telex.hu megírta, az aktivisták nagy részét kétezer forintos órabérért dolgoztatja a kampány ideje alatt közel egymilliárdot elkötő MEMO. Ez nem meglepő, már korábban is írtunk arról, hogy a MEMO az aktivisták hiányát pénzzel próbálja pótolni, az aláírásgyűjtésnél „csinos hostesekkel” tervezték összegyűjteni a szignókat.

„Nem tudom, mennyire tudják, hogy mi ezt pénzért csináljuk” - mondta az egyik aktivista, amikor arról mesélt, hogy voltak járókelők, akik örültek, hogy végre a fiatalok is aktivizálják magukat a politikában. Elmondása szerint azonban gyakoribbak voltak a megvető pillantások. Előfordult az is, hogy járókelők leköpték őket, amiért a pornómilliárdos Gattyánnak dolgoznak.

Legtöbbjüknek, bár volt valami képe a párt programjáról, ha tehette, inkább nem vállalta fel a pártot, és amikor fotózni próbáltam őket, a maszkjuk mögé bújtak. Ez annak fényében, hogy a Mozgalom a HVG-nek Blikk-nek írt nyilatkozatában azt mondta, hogy a performansszal azt szeretnék üzenni, hogy „nem lehet továbbá senki bábu, a maszkokat le kell venni, mindenki vállalja fel magát”, különösen érdekesen hatott. A Nyugati aluljáróban egy koordinátor azonban elmondta, hogy ők tulajdonképpen nem is politizálnak, csak szeretnék megmutatni, hogy milyen jó fejek és fiatalosak is ők.

Hogy miért adják mégis az arcukat egy politikai párt kampányához? „Fiatalok vagyunk. és az egyetem mellett nem mindenki ér rá dolgozni, ez pedig jól fizet” - mondta egy maszkos egyetemista az Örs vezér terén, más pedig csak annyit mondott, "van, aki egy zsák krumplit kap". Többen még a párt nevét sem tudták, amikor a programról kérdeztem őket. "Én csak a pulcsiért jöttem" - röhögött az egyik hostess a Kálvin tér aluljárójában.

A performanszhoz készült egy magyarított Ciao Bella feldolgozás is, egy igazi partizán nóta, olyan sorokkal, mint „...Ciao Bella Ciao Bella Ciao Ciao / magyarnak lenni, / itt megszületni, / igazi érzés, / nagyon jó”, ami jól példázza a párt kommunikációját.

„Meg lehet nézni a videóikat meg a kampányanyagaikat. Semmiről nem beszélnek, hanem ilyen totál közhelyekben, mint, hogy . Olyan mintha lenne egy közepesen megcsinált számítógépes szerepjáték, amiben felszínesen megcsináltak egy politikai pártot. Mit mond egy politikai párt? Legyen több pénz. Mintha a Kutyapárt lennének, csak komolyan vennék magukat” - mondta egy járókelő az Örsön.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.