A Medián utolsó kutatása: 49% Fidesz, 41% ellenzék, sima győzelem, de nincs kétharmad

választás 2022
2022 április 03., 17:08
Orbán Viktor sajtótájékoztatója 2022. április 3-án, miután leadta szavazatát
photo_camera Orbán Viktor sajtótájékoztatója 2022. április 3-án, miután leadta szavazatát Fotó: ARPAD KURUCZ/Anadolu Agency via AFP

Vasárnap este 19 órakor hozta nyilvánosságra a Medián közvélemény-kutató az utolsó kutatási eredményét a választás előtt az RTL Klubon. A kutatás az RTL Magyarország megbízásából készült.

A pénteken és szombaton, reprezentatív mintán készült felmérés szerint a kormánypártok támogatottsága 49 százalék a választani tudók között, az egyesült ellenzék pedig 41 százalékra számíthat.

A mandátumok számát tekintve ez 122 kormánypárti széket jelentene a 199 fős parlamentben, azaz nagyon sima többsége lenne a Fidesznek, de kétharmad nélkül. (A kétharmados többséghez 133 helyet kéne szerezniük.)

Hann Endre, a cég vezetője azt hangsúlyozta, hogy ez csupán becslés a mérés alapján, viszont alighanem kétpárti parlament áll majd fel - jobban mondva csak az összefogás pártjai és a Fidesz-KDNP frakciói jutnak mandátumhoz.

A legmegbízhatóbb közvéleménykutató-intézetként hivatkozott Mediánt sok kritika érte ellenzéki oldalról, miután már március 30-án nagyon sima Fidesz-győzelmet jósolt.

Akkor - a hvg.hu megbízásából - azt mérte a kutatócég, hogy a kormánypártok sima győzelme mellett a Fidesz 128 mandátumra, az ellenzék 71-re számíthat. Ehhez képest valamit javítana az ellenzék, ha bejön a Medián most közölt mérése.

Akkor az intézet azt írta, hogy a pártot választani tudók 50 százaléka támogatja majd a Fideszt, a teljes szavazókorú népesség körében ez az arány 40 százalék volt. A mozgósítás a felmérés szerint olyan erősre sikerült, hogy akár rekordrészvétel is összejöhet a választáson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.