Alkotmányos válságot okozhat, hogy a választási bizottság vizsgálni sem hajlandó a határon túl történt csalásgyanús történéseket

POLITIKA
2022 április 03., 17:18
comments 4

Akár alkotmányos válságot is okozhat a Nemzeti Választási Bizottság döntése a levélszavazatok ügyében - mondta a 444 kérdésére Hadházy Ákos ellenzéki képviselő.

Az NVB vasárnap a vajdasági levélszavazatos ügyében benyújtott panaszok vizsgálatát azzal utasította el, hogy

a választások tisztaságát felügyelő testület csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak.

Vagyis szerintük ők nem illetékesek a levélszavazás vizsgálatában.

Az ellenzék, mint Hadházy Ákos kérdésünkre felidézte, annyit kér, hogy a levélszavazatokat addig ne vegyék figyelembe, míg érdemben ki nem vizsgálták az ügyet.

Nem azért kérik ezt, mert biztosak a csalásban. Hadházy így fogalmazott:

“Nem tudjuk pontosan, hogy mi történt. Lehetett egy provokáció is, minden további nélkül, illetve lehetett simán csak egy slendriánul véghezvitt választási csalás. De ezzel együtt most már bizonyíték van arra, és nem csak feltevés, hogy ezekkel a papírokkal vissza lehetett élni."

Az egyéniben Zuglóban induló ellenzéki képviselő szerint az a legnagyobb baj, hogy nem egyszerűen elutasította a választási bizottság a beadványt, hanem hogy érdemi vizsgálat nélkül tette ezt. Aminek az indoklása Hadházy szerint “egészen elképesztő”. A választási bizottság ugyanis azt mondta, hogy nekik nincsen hatáskörük a határokon túl elkövetett választási csalások érdemi vizsgálatára. Vagyis nem tudják ellenőrizni, így szavatolni sem a levélszavazás tisztaságát.

Ez a képviselő szerint azért baj, mert a bizottság úgy tesz, mintha két választás lenne: a határon túl is egy és itthon is egy. Pedig ez egyetlen választás. Ha a választás egy részének a tisztaságát nem tudják vizsgálni, akkor az egész tisztaságát nem tudják vizsgálni - mondta Hadházy.

A politikus szerint az egyesült ellenzéknek mostantól azt kellene követelnie, hogy vagy ne számítsák be az eredményekbe a levélszavazást, vagy ismételjék meg azt

Kiderült-e a választási bizottságban, hogy ha szerintük ők nem ellenőrizhetik a szavazás határon túli részét, akkor ki ellenőrizheti azt? - kérdeztük Hadházytól. A válasz: nem, nem derült ki, amikor a téma felmerült, “a kormánypárti tagok mélyen hallgattak”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.