Alkotmányos válságot okozhat, hogy a választási bizottság vizsgálni sem hajlandó a határon túl történt csalásgyanús történéseket

április 3., vasárnap 17:18
4

Akár alkotmányos válságot is okozhat a Nemzeti Választási Bizottság döntése a levélszavazatok ügyében - mondta a 444 kérdésére Hadházy Ákos ellenzéki képviselő.

Az NVB vasárnap a vajdasági levélszavazatos ügyében benyújtott panaszok vizsgálatát azzal utasította el, hogy

a választások tisztaságát felügyelő testület csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak.

Vagyis szerintük ők nem illetékesek a levélszavazás vizsgálatában.

Az ellenzék, mint Hadházy Ákos kérdésünkre felidézte, annyit kér, hogy a levélszavazatokat addig ne vegyék figyelembe, míg érdemben ki nem vizsgálták az ügyet.

Nem azért kérik ezt, mert biztosak a csalásban. Hadházy így fogalmazott:

“Nem tudjuk pontosan, hogy mi történt. Lehetett egy provokáció is, minden további nélkül, illetve lehetett simán csak egy slendriánul véghezvitt választási csalás. De ezzel együtt most már bizonyíték van arra, és nem csak feltevés, hogy ezekkel a papírokkal vissza lehetett élni."

Az egyéniben Zuglóban induló ellenzéki képviselő szerint az a legnagyobb baj, hogy nem egyszerűen elutasította a választási bizottság a beadványt, hanem hogy érdemi vizsgálat nélkül tette ezt. Aminek az indoklása Hadházy szerint “egészen elképesztő”. A választási bizottság ugyanis azt mondta, hogy nekik nincsen hatáskörük a határokon túl elkövetett választási csalások érdemi vizsgálatára. Vagyis nem tudják ellenőrizni, így szavatolni sem a levélszavazás tisztaságát.

Ez a képviselő szerint azért baj, mert a bizottság úgy tesz, mintha két választás lenne: a határon túl is egy és itthon is egy. Pedig ez egyetlen választás. Ha a választás egy részének a tisztaságát nem tudják vizsgálni, akkor az egész tisztaságát nem tudják vizsgálni - mondta Hadházy.

A politikus szerint az egyesült ellenzéknek mostantól azt kellene követelnie, hogy vagy ne számítsák be az eredményekbe a levélszavazást, vagy ismételjék meg azt

Kiderült-e a választási bizottságban, hogy ha szerintük ők nem ellenőrizhetik a szavazás határon túli részét, akkor ki ellenőrizheti azt? - kérdeztük Hadházytól. A válasz: nem, nem derült ki, amikor a téma felmerült, “a kormánypárti tagok mélyen hallgattak”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt