Csak Magyarországon tud érvényt szerezni a választási szabályoknak az NVB

április 3., vasárnap 13:03
17

Elhárította a Nemzeti Választási Bizottság a vajdasági levélszavazatok kapcsán benyújtott panaszok vizsgálatát. Azt mondták, hogy a választások tisztaságát felügyelő testület csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak.Az NVB-hez olyan vajdasági magyar állampolgárok fordultak panasszal, akiknek a szavazólapjait tartalmazó levélcsomagját a szerb posta helyett a magyar politikához, azon belül is a Fideszhez köthető szervezetek - a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), illetve a Cordia Minoritatis Hungariae (CMH) alapítvány aktivistái vitték ki.

A jelenségről videoriportot is készítettünk, érdemes megnézni:

A TASZ tájékoztatása szerint az NVB döntése alapján a választási iroda nem felel azért, hogy hogyan jutnak el a levélcsomagok a levélben szavazókhoz, csak azért felelős, hogy azokat a Magyar Postához eljuttassa. A jogvédők szerint az érveléssel két baj is van.

Egyrészt a panasz eleve nem a választási iroda, hanem a Magyar Posta, illetve a VMSZ és a CMH felelősségéről szól. A választási eljárásra vonatkozó speciális szabályok szerint ugyanis a Magyar Posta csak úgy továbbíthat ilyen levélcsomagokat, hogy meggyőződik azok szabályszerű kézbesítéséről, és aktívan is tesz azért, hogy az megtörténjen.

Másrészt, ha a választások tisztaságáért felelős szervként az NVB nem képes az ország területén kívül megvédeni a választás tisztaságát, akkor a TASZ szerint alaposan újra kell gondolni a szabályokat is úgy, hogy azok egyszerre biztosítsák azt, hogy a külföldön élők hozzáférhetőn és biztonságosan élhessenek választójogukkal, ugyanakkor tiszteletben tartsák a választási eljárás alapelveit is.

A TASZ fellebbezni készül az NVB határozata ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt