Csak Magyarországon tud érvényt szerezni a választási szabályoknak az NVB

POLITIKA
2022 április 03., 13:03
comments 17

Elhárította a Nemzeti Választási Bizottság a vajdasági levélszavazatok kapcsán benyújtott panaszok vizsgálatát. Azt mondták, hogy a választások tisztaságát felügyelő testület csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak.Az NVB-hez olyan vajdasági magyar állampolgárok fordultak panasszal, akiknek a szavazólapjait tartalmazó levélcsomagját a szerb posta helyett a magyar politikához, azon belül is a Fideszhez köthető szervezetek - a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), illetve a Cordia Minoritatis Hungariae (CMH) alapítvány aktivistái vitték ki.

A jelenségről videoriportot is készítettünk, érdemes megnézni:

link Forrás

A TASZ tájékoztatása szerint az NVB döntése alapján a választási iroda nem felel azért, hogy hogyan jutnak el a levélcsomagok a levélben szavazókhoz, csak azért felelős, hogy azokat a Magyar Postához eljuttassa. A jogvédők szerint az érveléssel két baj is van.

Egyrészt a panasz eleve nem a választási iroda, hanem a Magyar Posta, illetve a VMSZ és a CMH felelősségéről szól. A választási eljárásra vonatkozó speciális szabályok szerint ugyanis a Magyar Posta csak úgy továbbíthat ilyen levélcsomagokat, hogy meggyőződik azok szabályszerű kézbesítéséről, és aktívan is tesz azért, hogy az megtörténjen.

Másrészt, ha a választások tisztaságáért felelős szervként az NVB nem képes az ország területén kívül megvédeni a választás tisztaságát, akkor a TASZ szerint alaposan újra kell gondolni a szabályokat is úgy, hogy azok egyszerre biztosítsák azt, hogy a külföldön élők hozzáférhetőn és biztonságosan élhessenek választójogukkal, ugyanakkor tiszteletben tartsák a választási eljárás alapelveit is.

A TASZ fellebbezni készül az NVB határozata ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.