Háborús bűnökről beszélnek, újabb szankciókat ígérnek az EU vezetői

külföld
2022 április 03., 14:18
comments 1

Az Európai Unió és az európai országok vezetői sorra nyilatkoznak azután, hogy az egész világot bejárták a Kijev környékén, Bucsa városában készült képek. Ezeken az látszik, hogy a régióból visszavonuló orosz csapatok több száz holttestet hagytak maguk után az utcákon. Az ukrán fegyveres erők szerint az áldozatok helyi civilek, akiket az oroszok válogatás nélkül gyilkoltak le az utcán. A halottak között olyanok is voltak, akiknek a hátuk mögé van kötve a keze.

Az elmúlt órákban Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és több európai ország miniszterelnöke is háborús bűncselekménynek nevezte a bucsai mészárlást.

Ursula von der Leyen azt írta a Twitteren, felháborították a jelentések, amelyek a visszahúzódó orosz csapatok atrocitásairól szólnak. Az EB elnöke független vizsgálatot sürgetett a Bucsa városának utcáin talált, civil ruhás holttestekkel kapcsolatban, és azt ígérte, hogy a háborús bűncselekmények elkövetőit felelősségre fogják vonni.

photo_camera Ursula von der Leyen és Charles Michel. Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Charles Michel a Twitteren azt írta vasárnap, hogy sokkolták az orosz csapatok által elkövetett atrocitásokat mutató képek , az EU pedig, mint írja, segíti Ukrajnát és az ezzel foglalkozó civil szervezeteket, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek nemzetközi bíróságokon elindítandó perekhez.

"Úton az újabb EU-s szankciók és a segítség."- írta bejegyzésében a volt belga miniszterelnök. Szintén újabb uniós szankciókról beszélt vasárnap Robert Habeck német alkancellár, mint a német sajtónak nyilatkozta, ezekről már tárgyalnak az uniós partnerekkel. "Ez egy szörnyű háborús bűn, ami nem maradhat megválaszolatlanul" - nyilatkozta a Bildnek a zöldpárti politikus.

Olaf Scholtz német kancellár is elítélte a mészárlást, bár ő újabb szankciókról nem beszélt. Nem úgy, mint Annalena Baerbock külügyminiszter, aki a Twitteren kijelentőmódban számolt be arról, hogy még szigorúbb szankciók várnak Oroszországra.

Emanuel Macron francia elnök is megszólalt a bucsai képekkel kapcsolatban, amelyeket elviselhetetlennek nevezett. "Az orosz hatóságoknak felelniük kell ezekért a bűntettekért" - írja Twitter-bejegyzésében.

Kaja Kallas észt miniszterelnök is arról írt, hogy a bucsai képek a náci és szovjet háborús bűnökre emlékeztetnek. Mint írja, hogy mielőbb még szigorúbb szankciókra és újabb Ukrajnának nyújtott katonai segítségre van szükség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.