Orosz kormány: Az orosz katonák egy civilt sem bántottak Bucsában. Nem úgy az ukránok.

külföld
2022 április 03., 16:38
comments 3

Az orosz védelmi minisztérium hosszú bejegyzésben reagált Telegram-csatornáján a világsajtót bejárt vádakra, miszerint Kijev környékéről kivonuló katonák civileket öltek volna meg, a holttestüket temetetlenül hagyva az utcákon.

Nem túl meglepő módon az orosz kormány szerint minden, orosz háborús bűnökről megjelent hír hazugság és provokáció, amit az ukrán kormány és a nyugati sajtó talált ki.

A bejegyzés több pontba szedi, hogy miért is nem lehettek az oroszok azok, akik bármilyen atrocitást elkövettek. Ezek a lassan már rutinná vált propagandától az összeesküvés-elméletekig és fényképelemzésig terjednek. Az orosz minisztérium szerint

  • amíg Bucsa és környéke az orosz hadsereg ellenőrzése alatt volt, egyetlen egy helyi lakost sem ért semmilyen erőszak. Az orosz katonák viszont több mint 450 tonna humanitárius segélyt osztottak ki a civileknek a régióban.
  • Az orosz megszállás idején és az orosz csapatok kivonulása után is a civilek szabadon mozoghattak a városban és a telefonhálózatot is zavartalanul használhatták. Sőt, ha akarták, el is hagyhatták a várost, akár Fehéroroszország felé északi irányba.
  • Az ukrán csapatok tüzérsége viszont folyamatosan lőtte a környéket, a lakott területeket is.
  • Bucsa polgármestere, Anatolij Bedoluk március 31-én videóüzenetben erősítette meg, hogy az orosz csapatok kivonultak a városból, és egy szóval sem említette, hogy holttestekkel lennének tele az utcák.
  • A moszkvai védelmi minisztérium szerint az is gyanús, hogy az elvileg legalább négy napja az utcán fekvő halottaknál a képek alapján nem állt be a rigor mortis, nem láthatók rajtuk hullafoltok és hasonló jelek.

Mindezek a közlemény szerint cáfolhatatlan bizonyítékai annak, hogy a Bucsában készült fotók és videók ugyanúgy az ukrán kormány és a nyugati sajtó produktumai, mint a lebombázott mariupoli anyaotthonról szóló felvételek voltak. A Bucsában készült képekre több nyugati vezető, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Emanule Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár is reagált. Többen már most háborús bűnként kezelik az esetet, de független vizsgálatot követeltek, és az Oroszország elleni szankciók szigorítását helyezték kilátásba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.