A Jobbik bukta a legnagyobbat az ellenzéki pártok közül

választás 2022
2022 április 04., 10:22
comments 1

Búcsúzik az Országgyűléstől az ország egyik legaktívabb és legismertebb női politikusa, Szél Bernadett. Szél egyéni körzetében (Pest megye 2. oevk.) 2 398 szavazattal kapott kevesebbet, mint a fideszes Menczer Tamás, a közös listán pedig esélytelen volt a bejutása, ugyanis a 206. helyen szerepelt.

Hozzá hasonlóan nem jutott be a Parlamentbe Bana Tibor sem, az MMM koordinátora, a Közösen Vas Megyéért Egyesület elnöke, aki 12 évig volt a körmendi-szentgotthárdi körzet országgyűlési képviselője.

Nagyot bukott a Jobbik

2018-ban 26 képviselőt küldhetett az Országgyűlésbe a Jobbik, ebből a ciklus végére (a pártszakadás következtében) csak 17 maradt. Ám még ennél is rosszabb arányban képviseltethetik magukat a következő ciklusban, ugyanis mindössze 9 politikusuk ülhet majd be a parlamentbe, vagyis jóformán harmadára csökkent négy év alatt a párt frakciója.

A nagy kiesők közé tartozik Stummer János, aki az előző ciklusban a nemzetbiztonsági bizottság elnöke volt, most pedig több mint 4500 szavazattal kapott ki a fideszes jelölttől, Herczeg Tamástól Békéscsabán.

A párt négy frakcióvezető-helyettesétől is búcsúzhat, Csányi Tamás, Nunkovics Tibor, Magyar Zoltán és Szilágyi György sem tudott nyerni választókörzetében. Távozik az Országgyűlésből Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik frakcióigazgatója, kikapott Navracsics Tibortól Rig Lajos, kevesebb mint 2000 szavazatnyi hátrányban maradt Kálló Gergely, nem jutott be Gyüre Csaba, az Országgyűlés korábbi jegyzője, és Ander Balázs, a Kulturális bizottság egykori alelnöke sem, Steinmetz Ádám pedig csaknem 10 ezer szavazattal kapott kevesebbet fideszes ellenfelénél.

Futottak még

Az ellenzéki együttműködésből a DK jött ki mandátumok tekintetében (is) a legjobban, 16 képviselőt ültethetnek be az Országgyűlésbe. Viszont az Érden induló jelöltjük, Bősz Anett vereséget szenvedett - Bősz, aki a Magyar Liberális Párt elnöke, így értékelte a választást Facebook-posztjában:

link Forrás

A korábban az MSZP színeiben politizáló, az ellenzéki előválasztáson viszont már a DK jelöltjeként induló Szakács László is kikapott Pécsen Hoppál Pétertől, igaz, alig valamivel több mint 2000 szavazattal, de búcsúznia kell a Parlamenttől.

Az MSZP frakciójából Korózs Lajos távozik, aki Hatvanban bukott el, méghozzá nagyon (ellenfele, Szabó Zsolt több mint 30 ezer szavazatot gyűjtött be, míg a szocialista politikus mindössze 14 607-et), így egy 28 éves parlamenti pályafutás végére tesz pontot.

A nemi arányokra mindig ügyelő LMP végül négy férfit (Csárdi Antal, Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt, Ungár Péter) küld az Országgyűlésbe, míg Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke és Hohn Krisztina - aki az Új Kezdet párt elnöke, és Gémesi György helyére ült be az LMP frakciójába 2018-ban - is befejezi parlamenti pályafutását.

Akikkel amúgy sem számoltak

Korózs Lajoshoz hasonlóan nem ülhet be a parlamentbe az MSZP-ből a Párbeszéd frakciójába átülő Burány Sándor sem, aki így szintén egy 28 éves munkától búcsúzhat, ugyanis az ellenzéki előválasztáson kikapott Arató Gergelytől, az országos listán pedig nem kapott helyet. Ugyanígy távozik Molnár Gyula, az MSZP volt elnöke is, akit tavaly 30 év után zártak ki a pártból, elbukta az előválasztást, az országos listán pedig a 135. helyet kapta meg - vagyis senki sem számolt azzal, hogy bejutna.

Az igazán szimbolikus, 255. helyet kapta meg az ellenzéki közös listán az MSZP-t, az LMP-t és a Jobbikot is megjárt Demeter Márta, aki így két ciklus után távozik a Parlamentből.

Ebben a cikkben szedtük össze azokat a veterán képviselőket, akikről már a választás előtt lehetett tudni, hogy nincs esélyük folytatni a munkát az Országgyűlésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.