EBESZ: Elmosódtak a határok az állami és a kormányzati hirdetések között

választás 2022
2022 április 04., 16:50
comments 3

Negatív volt a választási kampány hangneme, a nők alulreprezentáltak a magyar politikai életben, és a magyar választók nem tudtak kiegyensúlyozottan, objektíven tájékozódni a médiából – többek között ezeket állapította meg az EBESZ a 2022-es országgyűlési választásokról, amiről hétfő délután tartottak sajtótájékoztatót.

A nemzetközi választási megfigyelőknek a levélszavazatok ügyében és az Erdélyben elégetett szavazatok esetében is vannak kérdéseik a magyar kormány felé. A választást azonban összességében jól szervezettnek és nyugodtnak találták. A személyeskedő támadásokat azonban aggályosnak tartják. A teljes jelentést várhatóan két hónap múlva teszik közzé.

A nemzetközi választási megfigyelési misszió az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR), illetve az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének (OSCE PA) közös missziója, ami 45 országból 316 megfigyelőt foglal magába. Közülük 221-en az ODIHR szakértői, hosszú- és rövidtávú megfigyelői, 95-en pedig az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének képviselői és alkalmazottai.

Az olasz La Repubblica újságírójának kérdésére válaszolva Jillian Stirk nagykövet, az ODIHR választási megfigyelési misszió vezetője azt mondta, a határon túli levélszavazatok ügyében ajánlásokat fogalmaztak meg.

Beszélt arról is, hogy a választópolgárok objektív tájékozódását nehezítette, hogy a határok az állami és a kormányzati hirdetések között sokszor elmosódtak. (Erről szól a Magyar Jeti alábbi adása:)

link Forrás

A magyarországi országggyűlési választások a választók számára világos alternatívákat kínáltak, és jól sikerültek, bár igaz, hogy a választási folyamatban átfedések voltak a kormánykoalíció üzeneteiben, melyekben elmosódott az állam és a párt közötti határvonal, illetve a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás is rontotta azt – állapították meg a megfigyelők ma közzétett nyilatkozatukban.

Az ODIHR és az EBESZ PA közös megfigyelő missziója arra jutott, hogy a jogi keret megfelelő alapot képez a demokratikus választások megtartásához, de számos kulcsfontosságú szempont nem felel meg a nemzetközi normáknak. A választások napja szerintük békésen telt, a megfigyelők a folyamatot jól szervezettnek, rendezettnek és zökkenőmentesnek értékelték. Ugyanakkor a szavazás titkossága gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben.

Nem találtak hibát abban, ahogy a nyilvántartásba vett személyek kampányolhattak, viszont általában a kampányt a megfigyelők szerint az jellemezte, hogy a kormánykoalíció kampányüzenetei és a kormány tájékoztató kampányai eléggé egybencsengtek, elmosódott a határvonal az állam és a párt között.

Sérelmezték azt is, hogy a kampányban Oroszország agresszióját a kormánypártok és az ellenzék is kampánycélokra használta fel.

Másra jutottak a választásokkal egy napon tartott, homofób népszavazással kapcsolatban: szerintük nem volt elég demokratikus, a szavazók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást az opcióikról, illetve azok kötelező erejéről, ami ellentétes a bevett nemzetközi gyakorlattal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.