Orbán a legelső kétharmados beszédében még arról beszélt, hogy Magyarország megerősítette a helyét az EU-ban és megbukott a hatalommal visszaélő oligarchák rendszere

POLITIKA
2022 április 04., 09:48
comments 1
  • Negyedik kétharmados győzelmi beszédét tartotta meg vasárnap este Orbán Viktor
  • Kinek és mit üzent Orbán a győzelmi beszédeiben?
  • Hogyan lett a minta Európai Unióból brüsszelezés?

2010: "Magyarország felemelt fejjel tért vissza a történelem főutcájára"

„Magyarország a mai napon megerősítette a demokrácia melletti elkötelezettségét, helyét Európában és az Európai Unióban. Köszönet mindenkinek”

- mondta Orbán Viktor 2010 április 25-én, a választás akkor még létező második fordulójának estéjén, miután biztossá vált, hogy pártja kétharmadot szerezett.

photo_camera Fotó: BALINT PORNECZI/AFP

A 2002-es és a 2006-os vereséget követő elsöprő győzelmet már az első forduló estéjén történelminek nevezte:

„Nem egy választást nyertünk meg, nem egy szokványos választást nyertünk meg. Ne féljünk kimondani, ne ijedjünk meg a szavak jelentésétől és komolyságától. Ez a választás egy történelmi választás volt. A történelem nagy úr, és mert nagy úr, szűk marokkal mér, de amikor ad, akkor bőven ad”.

A két vesztes választásról, az ellenzékben eltöltött 8 évről ezt mondta:

„Hány estét, hány estét, hány hosszú napot, hány hetet, hónapot, sőt évet keseregtünk együtt végig? Hányszor mondtuk el egymásnak, hogy Magyarország ennél többet érdemel? Hányszor mondtuk el egymásnak, hogy erre, ennél mi sokkal többre lennénk képesek. Hányszor mondtuk el egymásnak, hogy nem igaz, hogy amit a szemünk előtt látunk, az a mi hazánk? Hányszor mondtuk el egymásnak, hogy mi ismerjük Magyarország igazi arcát, és az más, mint amit az elmúlt nyolc évben mutatott? Mi tudjuk, hogy a hazánk nem egy reménytelen ország, tudjuk, hogy a hazánk nem kétségbe esett ország, tudjuk, hogy hazánkat nem olyan emberek lakják, akik visszarettennek az első nehézség láttán. Mindig is tudtuk, hogy eljön a pillanat, amikor Magyarország meg fogja mutatni Nekünk az igazi arcát, és ez ma este megtörtént”.

Orbán nem fukarkodott a nagy szavakkal, 1956-hoz és a rendszerváltáshoz hasonlította a Fidesz győzelmét a tévés beszédében. Majd azzal folytatta:

„A mai napon Magyarország polgárai legyőzték a reménytelenséget. A mai napon, ezen a nagyszerű napon Magyarország polgárai megmutatták, hogy Magyarország egységes, igenis Magyarországban van erő, Magyarország nagy dolgokra képes, Magyarország munkát, rendet és biztonságot akar. Ma este Magyarország polgárai megmutatták a világnak, hogy ismét jó magyarnak lenni. Örömmel jelentem Önöknek, és örömmel mondom az egész világnak, hogy a mai napon Magyarország felemelt fejjel tért vissza a történelem főutcájára”.

Orbán a kétharmad bizonyosság után azt mondta, hogy „a szabad világ országai elszoktak már attól, hogy a versengő pártokra épülő demokráciákban lehet olyan széles, óriási nemzeti egységet teremteni, mint amit a mai napon a magyarok hoztak létre”.

És fülkeforradalomnak meg rendszerváltásnak nevezte, ami történt:

„Ma forradalom történt a szavazófülkékben. A mai napon a magyarok bebizonyították, hogy van értelme a demokráciának, van értelme hinni a demokráciában, mert demokratikus keretek között olyan nagy horderejű változást tudunk véghezvinni, amelyet régen csak a forradalmak nyújthattak egy országnak”.

Itt jelentette be, hogy a magyarok elzavarták az oligarchák rendszerét és megalapították a NER-t: „A magyarok ma rendszert buktattak, és egy új rendszert alapítottak meg. A magyar emberek a mai napon megbuktatták a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét, és helyette megalapítottak egy új rendszert: a nemzeti együttműködés rendszerét”.

„A magáncélokat, a magánérdekeket szolgáló, a magánhatalmat építő politika napjai ma leáldoztak, és nem fogjuk hagyni, hogy még egyszer visszatérjenek”

- üzente Orbán. „Vincit voluntas tua! Győzedelmeskedjék hát a te akaratod!” - zárta a beszédét.


2014: „Magyarországnak az Európai Unióban van a helye, de csak akkor, ha van erős nemzeti kormánya"

„Az elmúlt négy év vitáit a választók egyértelműen lezárták. Megerősítették a munkahelyteremtés, megerősítették a családtámogatás, és megerősítették a nemzeti függetlenség politikáját. Két dologra mondtak nemet. Először is nemet mondtak a gyűlölködésre, azt üzenik, a gyűlölet nem pálya. És, tisztelt Hölgyeim és Uraim, a magyarok nemet mondtak az Európai Unióból való kilépésre is. Megerősítették, hogy Magyarországnak az Európai Unióban van a helye, de csak akkor, ha van erős nemzeti kormánya”

- mondta 2014-ben, a második kétharmadot ünneplő győzelmi beszédében Orbán.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Akárcsak 2010-ben, ezúttal is megköszönte a kampányban résztvevőknek, és külön kiemelte a felesége szerepét: „mondjunk köszönetet valamennyiünk családtagjainak, hogy támogattak bennünket, és türelmesek voltak. Mindenkinek sokat kellett kiállnia és kibírnia, de talán a legtöbbet a feleségemnek. Köszönöm neki!”

2018: Köszönet a lengyeleknek

„Nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget kaptunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük, megvédhessük Magyarországot. Még nem tartunk ott, a mi hazánk, Magyarország még nem tart ott, ahol szeretnénk, de már elindult a saját maga által választott útján. Együtt fogunk ezen az úton végigmenni” - mondta Orbán 2018-ban, a harmadik kétharmad estéjén.

photo_camera Fotó: ATTILA VOLGYI/NurPhoto via AFP

„Szeretnék köszönetet mondani a külhoni magyaroknak, akik segítettek megvédeni az anyaországot. Köszönetet szeretnék mondani lengyel barátainknak, Kaczyński elnök úrnak és Morawiecki miniszterelnök úrnak, akik eljöttek és támogattak bennünket” említette meg a lengyeleket, akik akkor beszálltak a kampányban, most erről az ukrán-orosz háború körüli nézeteltérések miatt szó sem lehetett.

Külön köszönetet mondott azoknak, akik imádkoztak értük és érte, az aktivisták és a családtagjaiknak, és „külön szeretnék köszönetet mondani feleségemnek, Anikónak”.

2022: Most kellett a legnagyobb túlerővel megküzdeni

A kellő szerénységet, akárcsak eddig mindig, Orbán ezúttal is megemlítette, majd amit eddig nem tett meg, azonnal az ellenfeleit kezdte pocskondiázni a színpadról.

„Akkor győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”.

Megköszönte az aktivisták és a határon túliak támogatását. Aztán elmondta, hogy már mindenféle módon nyerte, a régi választási rendszerben, 2014-ben a külön induló, 2018-ban a részben összeálló, 2022-ben a teljesen összeálló ellenzéki pártok ellen, és „pont akkor nyertünk a legjobban, amikor mindenki összeáll ellenünk”.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Orbán nemzetközivé emelte a Fidesz győzelmét, mert „óriási nemzetközi erőközpontok és szervezetek mozdultak meg velünk szemben, nekik is kell azért, hogy üzenjünk valamit. Kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak, úgy tűnik, hogy a magyar baloldal volt Gyuri bácsi életének a legrosszabb befektetése, 12 éve csak viszi a pénzt” - mondta Orbán. Miközben itthon korlátlan pénzből, óriási médiatúlsúllyal kampányolt a Fidesz, Orbán azzal folytatta, hogy „most kellett a legnagyobb túlerővel megküzdeni: a baloldal itthon, a nemzetközi baloldal körös-körül, a brüsszeli bürokraták, a Soros-birodalom minden pénze és szervezete, a nemzetközi fősodratú média, és a végén még az ukrán elnök is. Ennyi ellenfelünk egyszerre még sosem volt".

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.