A közmédia nem szívesen közli, hogy érvénytelen lett a kormány gyermekvédelminek csúfolt népszavazása

Média
2022 április 07., 19:43
comments 4

Az MTI állami hírügynökség április 3. előtt napi többször, akár tucatnyi alkalommal írt a kormány „gyermekvédelmi” népszavazásáról, ám hétfő reggel óta mindössze öt alkalommal említették a híreikben - számolta össze a Telex.

A vasárnapi népszavazáson hiába voltak többségben a nemek az érvényes szavazatok között, jogi értelemben nem lesz érvényes az eredmény, mivel a szavazatok 20 százaléka, azaz 1,5 millió szavazat volt érvénytelen, emellett 453 ezren ugyan felvették a szavazólapot, de azt nem dobták be az urnába.

A Telex összesítése szerint április 4. reggele óta a „Gyermekvédelmi népszavazás” kifejezés öt alkalommal szerepelt az MTI hírei között, ebből egyetlen alkalommal írták le azt, hogy a referendum érvénytelen lett.

Április 6-án szerdán megírták, hogy Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt operatív igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában járt. Az ő szavait idézve keveredett a népszavazás mellé az érvénytelen szó: „A népszavazásra kitérve az operatív igazgató a csalódottságának is hangot adott, sőt – mint fogalmazott – ”rettegésben él„ vasárnap este óta, mert a gyermekvédelmi népszavazás érvénytelen lett.”

A másik négy alkalommal Dúró Dórát, Orbán Viktort, Kovács Zoltánt és Kövér Lászlót idéző hírekben jelenik meg a „gyermekvédelmi népszavazás”, ezek közül még Orbán volt a legközelebb ahhoz, hogy egyáltalán megemlítse ennek az érvénytelenségét:

„ugyan jogi értelemben nem kötelező eredménnyel végződött a gyermekvédelmi népszavazás, de soha egyetlen kérdésben sem voltak ennyire egységesek a magyarok, mint most. Egyértelmű politikai kötelezettség áll fenn a népszavazást illetően.”

A Telex megnézte a Híradó.hu-t is, itt csak a Nagy Dávid rádiós szerepléséről szóló cikkben említik az érvénytelenséget.

Az M1 hírműsorában pedig így számoltak be a hírről:

„A Választási Iroda adatai szerint óriási többség szavazott nemmel mind a 4 kérdésre. Bár az érvényességi küszöbhöz több mint 4 millió azonos szavazat kellett volna, az elemzők szerint az eredmény így is erős politikai felhatalmazást jelent a kérdés szabályozásában”. A riportban másfél percnél sikerül azért kimondaniuk, „a népszavazás érvénytelen lett” mondatot.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.