Buborék nélkül nehéz lesz

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 7., csütörtök 19:02
24

A sarki vietnami boltból szappanvizes játékot kihozó négyéves kis barátai nem mondják annyiszor, hogy buborék, mint a magyar ellenzéki szavazók 2022 áprilisában. A poszt-választási traumafeldolgozásnak mintha ez lenne a kulcsszava. „Hát én nem gondoltam, hogy ennyire buborék buborék a buborékom” – mondja a budapesti szavazó. „Ha más értelme nem is volt ennek a szavazatszámlálásnak, legalább ráébredtem, hogy tiszta buborék vagyok” – teszi hozzá/kommentálja alá ismerőse, aki annak ellenére is elment szavazatot számlálni Kelet-Magyarországra, hogy a lelke mélyén azért pontosan tudta, a csalás nem az urnák közvetlen közelében történik.

Ebben a kontextusban a buborék emlegetése arra utal, hogy az abban élő mennyire meglepődött azon, hogy személyes mikrokörnyezetén túl milyen Magyarország. Milyenek a pártpreferenciák és egyéb létkérdések, milyen szubszaharaiak az egészségügyi állapotok, a nyomorúság, a sötétség. A választások már csak ilyenek, ez az a négyévenkénti pillanatfelvétel, amikor egy demokrácia, de még egy autokrácia lakói is megmutathatják egymásnak az arcukat és a lelküket.

Azon el lehet vitatkozgatni, hogy ki él buborékban, aki az év több külföldi nyaralása közé bezsúfolt egy vidéki kirándulást is április 3-ra, vagy azok az emberek, akik a megyeszékhelyre sem nagyon jutnak be egy egész életen át. A helyes megfejtés azonban nem az, hogy az utóbbiak, hanem hogy mindenki. És ez nem valami rossz, szégyellnivaló dolog, hanem nagyjából az élet értelme, és az emberi fejlődés egyik legfontosabb mozgatórugója.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt