Egy politikai vezetőnek elsősorban magában kell keresnie a hibát

POLITIKA
2022 április 07., 17:42
  • Rosszabbul élte meg érzelmileg a Momentum tagsága a mostani, parlamenti bejutást hozó vereséget, mint a 2018-as választási eredményt, amikor nem jutottak be a parlamentbe.
  • A párt elnöke szerint az összefogás résztvevőinek először a saját közösségükben kell elkezdeniük a szembenézést és felelősségvállalást.
  • A kampánynak technikai és tartalmi hibái is voltak.
  • A hogyan továbbra még nincs pontos válaszuk, de dolgoznak rajta.
  • Május végén amúgy is tisztújítás jönne, ennyi időre szerinte felelőtlenség lenne lemondania, de azt még nem döntötte el, hogy újra indul-e az elnöki posztért.

Donáth Annát tavaly november végén választották a Momentum elnökévé. 2019 óta az Európai Parlament tagja. Az ellenzéki vezetők közül elsőként kért bocsánatot a választóktól a vasárnapi vereség után. Hogy mit rontottak el, és hogyan kellene ezentúl működni, azt még vizsgálják a pártban.

Még a kampány idején komolyan felmerült, hogy ha ismét kétharmados többséget szerezne a Fidesz, akkor a Momentum képviselői nem biztos, hogy átveszik a mandátumukat. Erről van még vita?

A Momentum esete elég speciális, hiszen sosem voltunk még parlamenti párt, öt éve utcai harcosként, aktivizmusból, önkéntesként dolgozunk. Úgyhogy ezt a kérdést alaposan körbe kell majd járnunk. Az biztos, hogy nem akartunk ezzel a forgatókönyvvel számolni. Azt reméltük, hogy a legrosszabb esetben sem lehet kétharmad, miután végre össze tudott állni az ellenzék.

Vannak azért nagyon jó példák arra, hogyan lehet ellenzékből ilyen helyzetben is dolgozni, ezt éppen a Momentum valószínűsíthető frakciójának a tagjai mutatták meg eddig, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs - és persze Szél Bernadett, akivel sajnos a parlamenten kívül, de szintén folytatjuk a munkát. Tehát az ő példájuk mutatja, hogy a parlamenti jogosítványokat lehet jól is használni, még egy kétharmados rendszerben is.

Próbáljuk felmérni, hogy azokat a forrásokat és eszközöket, amiket egy frakció adhat, hogyan lehet arra fordítani, hogy meg tudjuk dönteni ezt a rendszert. Ezt továbbra is el akarjuk érni, hiszen a saját jövőnkről van szó.

Akkor olyan tanulságot nem vontak le a vasárnapi választásból, hogy lehet, hogy jó ez a rendszer? Hiszen a magyarok többsége erre szavazott, és még jobban is szeretik, mint négy éve.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.