Objektíven számolt be a közmédia a háborúról a Médiatanács szerint

Média
2022 április 7., 15:02
comments 7

Objektíven számoltak be az országos televíziócsatornák az orosz-ukrán háborúról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint.

Az NMHH Médiatanácsa legutóbbi ülésén elfogadott egy kutatást, amely szerint az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub műsoraiban is „objektíven, szakértőket megszólaltatva, több álláspontot szemléltetve, a helyzet komplexitását feldolgozva tudósítottak a szomszédunkban zajló háborúról”.

A testület március első hetében vizsgálta a tévécsatornák műsorait, ebben az időszakban „orosz (vagy akár ukrán) háborús propaganda a mintába került műsorszámokban nem jelent meg”. Sajnos nem vizsgálták Georg Spöttle és Nógrádi György kicsit korábbi, februári közmédiás szerepléseit. Előbbi például az orosz invázió második napján azt elemezte, milyen higgadtan, szinte szakszerűen vonultak be az orosz katonák, és veszélyes, egyenesen hitleri megoldásnak nevezte, hogy Zelenszkij fegyverkezésre szólította fel állampolgárait.

A Médiatanácshoz február 24-től összesen kilenc panaszbeadvány érkezett, a háború bemutatásával kapcsolatban, ezeket a hatóság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert „nem tekinthetők kiegyensúlyozottsági kérelmeknek”.

„A beadványok általában sérelmezték a tudósításokat, azonban a kiegyensúlyozottsági kérelemben pontosan meg kell jelölni a kifogásolt műsorszámot, valamint az elhangzott tájékoztatástól érdemben eltérő, releváns álláspontot is. A beadványokban a bejelentők nem utaltak arra sem, hogy kifogásukkal előzetesen a médiaszolgáltatóhoz fordultak, pedig a hatályos szabályozás értelmében először feléjük kell jelezni a kifogásokat” - írta közleményében a hatóság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt