2309 milliárd márciusban a költségvetési hiány

gazdaság
2022 április 8., 10:26
comments 4

Meglátszik a választások előtti pénzosztás a költségvetési hiányon: az államháztartás központi alrendszerének március végi hiánya 2309,4 milliárd forintra rúgott. Összehasonlításként tavaly ilyenkor 1144,1 milliárd volt - írja a napi.hu.

Már februárban is hatalmas volt a hiány, akkor 1585 milliárd, március végére pedig azért is nőtt ekkorát, mivel a március havi deficit 875,7 milliárd forintra rúgott. Így március 31-én a központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos hiánynál, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletnél, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 17,2 milliárd forintos hiánynál tartottak.

A Pénzügyminisztérium közlése szerint magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest többek között a lakástámogatások, de meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra fordított összegek is. Nyugellátásokra 1340,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 531,4 milliárd forintot biztosított a költségvetés március végéig.

A Pénzügyminisztérium szerint azonban Magyarország őrzi a költségvetési stabilitást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt