50 éve nem volt olyan durva élelmiszer-infláció, mint most

április 8., péntek 6:52
3

50 éve nem volt a mostanihoz hasonló élelmiszer-infláció Magyarországon és Európában – mondta az ATV Híradójában Raskó György agrárközgazdász, miután Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány már az árstop meghosszabbításáról tárgyal.

Van olyan termék, aminek az ára tavaly óta majdnem kétszeresére nőtt. A Privátbankár árkosár-felmérése alapján a margarin például ilyen, de a kenyér és a kávé is több mint 37 százalékkal, a tojás pedig 28 százalékkal kerül többe.

Vásárló egy szupermarketben Illusztráció: Alexandr Kryazhev/Sputnik via AFP

Raskó György szerint legalább 20-25 százalékos áremelést jelentene, ha május elsején megszűnne az árstop. „Egyelőre úgy tűnik, hogy a kiskereskedelmi árak ilyen mértékű emelkedése tartós lesz, tehát valószínűleg 2022-ben és a következő években is megmarad, vagyis az árbefagyasztás lehet egy átmeneti megoldás, de hosszútávon mindenképp más eszközökhöz kell majd a kormánynak folyamodni” – mondta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt