A bíróság ítéletet hirdetett Hajnal Miklós és a GVH perében, de mindkét fél saját magát tartja nyertesnek

POLITIKA
2022 április 08., 17:01
comments 1

Nem igazán ért egyet a momentumos Hajnal Miklós és a Gazdasági Versenyhivatal abban, hogy kinek adott igazat a bíróság a kettejük közti perben.

Hajnal azért perelte be a GVH-t 2021 decemberében, mert úgy gondolja, a hivatal nem végzi rendesen a dolgát. Nyáron tett náluk bejelentést, mert szerinte Tiborcz István és Mészáros Lőrinc kartelleznek. A hivatal négy hónapig vizsgálta a beadványt, majd elutasította azt, Hajnal szerint mondvacsinált indokokkal.

A politikus ezután perelte be a Versenyhivatalt, az ügyben csütörtökön szóban hirdettek ítéletet. Hajnal a Facebookon úgy jelentette be, hogy nyert a bíróságon, és „jogerős döntés szerint a GVH törvénysértő módon utasította el a bejelentésemet és jogellenes indokokra hivatkozva tagadta meg az általam kért versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását”.

Pár órával a politikus bejelentése után a GVH is kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, Hajnal a keresetében azt kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy kötelezze a hatóságot a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására, de a bíróság „nem adott helyt a kereseti kérelemben foglaltaknak, nem kötelezte versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására a GVH-t”.

„A bíróság a bejelentés tartalmának érdemi minősítése nélkül mindössze a versenyhatóság döntése indokolásának további kiegészítését kérte. Ez azonban semmilyen formában nem jelenti azt, hogy a bejelentés nyomán a bíróság konkrét versenyprobléma vizsgálatára utasította volna a GVH-t.”

Az ügy tisztázása érdekében a GVH közleménye után megkerestük Hajnal Miklóst.

„A GVH részéről az mindenképpen torzítás, hogy »a keresetemnek nem adott helyt a bíróság«” - közölte a politikus. „A pervesztes a GVH, ez teljesen egyértelmű, ennek a legegyszerűbb bizonyítéka, hogy ők fizetik a perköltséget.”

„Hónapokkal ezelőtt mondvacsinált indokokkal söpörte le a GVH a beadványomat. A »jelzésben foglaltak alapos feltárása« valójában annyit jelentett, hogy írtak egy levelet a Miniszterelnökségnek, az ITM-nek és a Közbeszerzési Hatóságnak, hogy »fiúk, van itt valami látnivaló?«, ők meg visszaírták, hogy nincsen, és a GVH ez alapján azt mondta, hogy nincs itt semmi látnivaló. Tegnap a bíróság azt mondta ki, hogy ezen indokok alapján biztosan nem lehet elutasítani a beadványomat, és megsemmisítette a GVH korábbi elutasító határozatát.”

Hajnal azt mondta, ez azt jelenti, hogy a GVH-nak ki kell vizsgálnia az általa jelzett körülményeket, hogy alapot adnak-e egy vizsgálatra. „A mi keresetünkben valóban szerepelt emellett az is, hogy kötelezze a GVH-t a vizsgálat elindítására a bíróság, ezt sajnos a bíróság nem tette meg, ezért a GVH dönthet úgy, hogy új indokokra hivatkozva ismét megtagadja ezt egy újabb elutasító határozatban. De ugyanazokra az indokokra hivatkozva biztosan nem tétlenkedhetnek tovább. Szóval vagy jobb érveket kell találniuk, hogy védjék a védhetetlent, vagy el kell végezniük a munkát.”

A politikus hangsúlyozta, nem azt várta a bíróságtól, hogy mondják ki, hogy Mészárosék kartelleznek, hanem azt, hogy mondják ki, a GVH nem indokolta megfelelően, hogy miért nem vizsgálja a kartellgyanút.

„És ha a GVH ezután rögtön elkezd védekezni, hogy nekik nem kötelező ez alapján vizsgálatot indítaniuk, az egy szándékos félreértelmezése és kiforgatása az általam leírtaknak és a bíróság döntésének.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.