Az ukránok 64 százaléka szerint már lehetetlen valaha helyreállítani az Oroszország és Ukrajna közti kapcsolatot

háború
2022 április 08., 11:40
comments 14

Egy friss közvélemény-kutatás szerint 42 százalékról 64 százalékra, vagyis több mint másfélszeresére ugrott azoknak az ukránoknak a száma, akik szerint egyáltalán nem lehet már helyreállítani az Oroszország és Ukrajna közti baráti kapcsolatot - írja az Unian.

22 százalék úgy gondolja, hogy 20-30 éven belül állhat helyre a két ország viszonya, de már csak 10 százalék gondolja úgy, hogy 15 év is elég lenne ehhez. Még kevesebben vannak azok - 7 százalék -, akik szerint már néhány éven belül elképzelhető, hogy javulna a most háborúban álló felek viszonya. 4 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. A felmérést végző szociológusok szerint beszédes, hogy még a déli és keleti régiókban sem hisz a megkérdezettek több mint fele a népek közötti barátság helyreállításában.

Tüntetés Ukrajnáért 2022. március 26-án Londonban.
photo_camera Tüntetés Ukrajnáért Londonban Fotó: Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via AFP

Ugyanakkor az abszolút többség (91 százalék) szerint nem igaz, hogy „az oroszok és az ukránok egy nép”, csupán a megkérdezettek 8 százaléka gondolta így. (2021 augusztusában még a válaszadók 41 százaléka gondolta így, 2022 márciusában már csak 21 százalék). Az említett 8 százalékba tartozik a kelet-ukrajnaiak 23 százaléka, illetve az idősek 13 százaléka.

A Rating közvélemény-kutató cég április 6-án végezte a telefonos kutatást a 18 éves és annál idősebb ukrán állampolgárok körében valamennyi régióban, kivéve a Krím és a Donbasz ideiglenesen megszállt területeit. Az 1200 fős minta kor, nem és településtípus szerint reprezentatív.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.