Baán László szerint a kormány a választásokig jófejségből tudomásul vette a főváros álláspontját Liget-ügyben

belföld
2022 április 08., 14:25
comments 20

Az Indexnek adott interjút Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Szerinte a Liget-projekt egyes építkezéseinek leállítása eddig is túlnyúlt a fővárosi önkormányzat hatáskörén, de a kormány a választásokig „hajlandó volt” tudomásul venni a városvezetés álláspontját.

„A miniszterelnök már a választások előtt, a Magyar Zene Háza megnyitóján kijelentette, hogy ennek a vitának a végére az április 3-i választások tesznek majd pontot. Vagyis a kormány hajlandó volt egy, a főváros hatásköri kompetenciáján messze túlmutató ügyben a helyi választások eredményére figyelemmel a fővárosi vezetés álláspontját tudomásul venni – egészen addig, míg a soron következő, s immár az ügy szintjének megfelelő, azaz országos választásokon a választók el nem döntik, melyik politikai erőt bízzák meg a kormányzás feladatával és hatásköreivel. Ez múlt vasárnap elég egyértelműen megtörtént. S ez az erő – immár az aktuális és kellő szintű választói legitimáció birtokában – dönteni fog abban a kérdésben is, hogy mi legyen a sorsa a Liget-projektnek, Európa jelenleg legnagyobb és legkomplexebb kulturális városfejlesztési programjának.”

Orbán Viktor szerdán azt mondta, a választási eredmény eldöntötte, hogy a Liget-projekt úgy fog megvalósulni, ahogy eredetileg elképzelték. Pedig amikor 2019-ben Karácsony Gergelyt főpolgármesterré választották, a kormány felfüggesztette a tervek befejezését, arra hivatkozva, hogy csak olyasmit építenek meg, amit a budapestiek is szeretnének. Így nem épült meg az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a gyerekszínház sem.

Baán szerint a kormányoldal többször is kezdeményezett érdemi szakmai párbeszédet a Liget-projektnek az önkormányzat által kifogásolt elemeiről, de a főváros ettől mindvégig elzárkózott. „Mondjuk ez nem lepett meg minket, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy az az indok, amire hivatkozva a Főváros akadályozni próbálja a Liget-projekt megvalósulást – vagyis a »zöldfelületek csökkenésének a megakadályozása« –, kizárólag a városvezetés zöldügyi elkötelezettségének bizonyítására szolgáló, minimális munkát igénylő, olcsó politikai marketingtermék.”

Baán szerint az új Nemzeti Galériára még ebben az évben ki kell írni a közbeszerzést, „hogy ne növeljük tovább a kényszerű halasztásból fakadó pénzügyi terheket, hiszen nyilvánvaló, hogy minden, a fővárosi politikai vétó miatt mostanáig szüneteltetett fejlesztés sokkal többe fog kerülni, mintha már korábban, az eredeti tervek szerint megvalósítottuk volna”.

Úgy gondolja, a gazdasági válság miatt kell rangsorolni a közberuházások között, de „nem szabad teljesen behúzni a kéziféket”. Azt mondta, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház a kormány döntésének függvényében akár néhány éven belül megvalósulhat.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön beszélt arról, hogy a főváros vezetése tiltakozna, ha a kormány újraindítaná a projektet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.