Csernobilban az orosz csapatok tényleg bementek a veszélyes, sugárszennyezett területekre

háború
2022 április 08., 10:38
comments 18

A CNN az ukrán belügyminisztérium munkatársaival tartott Csernobilba, ahol először mérték fel a helyzetet, mióta az orosz katonák kivonultak onnan, és nemcsak arra utaló jeleket találtak, hogy az orosz hadsereg tagjai rosszul bántak az elfogott ukránokkal, hanem arra is, hogy az oroszok valószínűleg sugárterhelést kaptak az atomerőmű területén.

link Forrás

Frederik Pleitgen, a CNN tudósítója Twitteren írt arról, mit találtak. Először is a kb. 170 ukrán rendőrt és katonát az oroszok egy hónapig az atomerőmű óvóhelyén tartották fogva, ahol nincs fény, rossz a levegő, és senkivel sem kommunikálhattak. Őket magukkal vitték az oroszok, hollétükről és egészségi állapotukról azóta nem tud semmit a minisztérium. Az oroszok ellopták az ukrán katonák és rendőrök értékeit, mobiltelefonját a szekrényekből.

A cézium 137 (b) és a plutóniumszennyezés (j) mértéke Csernobil környékén. A sárga pötty jelzi, hogy hol ásták be magukat az orosz csapatok.
photo_camera A cézium 137 (b) és a plutóniumszennyezés (j) mértéke Csernobil környékén. A sárga pötty jelzi, hogy hol ásták be magukat az orosz csapatok.

Arra is több bizonyítékot találtak, hogy az orosz katonák erős sugárterhelésnek voltak kitéve. Először is azokon a helyeken, ahol az orosz csapatok tartózkodtak, magasabb sugárzási szintet mértek. Az ukrán szakértők szerint azért, mert a katonák bementek a sugárszennyezett területekre, és a csizmájukon visszavitték magukkal a radioaktív port.

Ráadásul az orosz csapatok a Vörös-erdőben, a világ egyik legsugárszennyezettebb helyén ástak árkokat. A Vörös-erdő szélén most orosz katonai élelemadag maradványait találták meg, melynek a csomagolásán szintén magas sugárzást mértek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.