Már ötven halálos áldozata van a kramatorszki pályaudvart ért rakétacsapásnak

április 8., péntek 15:59
2

Ötvenre nőtt a kramatorszki pályaudvart ért orosz harcászati rakétacsapás halálos áldozatainak száma, jelentette a Reuters Doneck megye kormányzójára, Pavlo Kirilenkóra hivatkozva. A halálos áldozatok között öt gyerek is van. Az Unicef, az ENSZ gyerekjóléti szervezete azt közölte, hogy még nincsenek pontos adataik a gyermekáldozatok számáról, de "a legrosszabbtól tartanak". Erre jó okuk van:

Az orosz hadsereg péntek reggel mért rakétacsapást a kramatorszki pályaudvarra, ahol menekültek ezrei várakoztak. Fotó: ANDREA CARRUBBA/Anadolu Agency via AFP

Kramatorszk az egyik legfontosabb vasúti csomópont Kelet-Ukrajnában, ahol több olyan vasútvonal is összefut, amit az oroszok fenyegető donbászi offenzívája elől az ország nyugati, békésebb vidékeire tartók használnak.

A pályaudvaron a támadás idején több ezer menekült, javarészt gyerekek, nők és öregek várakoztak. Kramatorszk polgármestere szerint négyezer ember volt a pályaudvaron, amikor becsapódott a két orosz harcászati rakéta.

Oroszország persze szokása szerint igyekezett hárítani, illetve egyenesen Ukrajnára tolni a felelősséget a támadásért. Azt állították, hogy a pályaudvarra becsapódott rakéták maradványai alapján azok 9k79 Tocska-U harcászati rakéták voltak, amiket az orosz hadsereg már 2019-ben kivezetett a szolgálatból, és modernebb Iszkander rakétákra cserélte azokat. A valóság ezzel szemben az, hogy a háború első napjától kezdve lövik Ukrajnát Tocska-U rakétákkal, amikből hatalmas készleteket halmoztak fel még a szovjet időkben.

A Tocska-u típusától függően 1800-2010 kilogramm össztömegű, 6,4 méter hosszú, 65 centi átmérőjű rakéta, amit nagy erejű robbanószeres (HE), kazettás, atom, vegyi vagy biológiai töltettel is fel lehet szerelni. A 482 kilós kazettás töltet ötven darab 7,45 kiló súlyú bombát tartalmaz, ezek a becsapódás után tizenötezernél is több darabra szétrobbanva 200 méter sugarú körben képesek gyilkolni.

за детей (a gyerekekért), áll a cinikus üzenet a kramatorszki pályaudvarra kilőtt harcászati rakéta oldalán. A támadásban legalább öt gyermek vesztette életét. Fotó: FADEL SENNA/AFP

Az egyik becsapódó rakéta oldalára azt írták, за детей (a gyerekekért). Ez a megfogalmazás jelentheti azt, hogy a gyerekeknek, vagy azt is, hogy a gyerekekért*. Ami különösen cinikus annak fényében, hogy a támadásban legalább öt gyermek is életét vesztette.

Volodimir Zelenszkij elnök a Telegramján reagált a támadásra, amiért az "orosz szörnyetegeket" hibáztatta. Szerinte a rakétacsapás része az oroszok tudatos, a polgári célpontokat pusztító taktikájának. "Erő és bátorság híján nem a csatatéren küzdenek meg velünk, hanem a polgári lakosságot pusztítják" - írta. (Via Guardian 1, 2)

*Pontosítás: A "za" ragnak kontextustól függően jelentése lehet -ért és -nek is. Alapesetben inkább -nak, -nek jelentésű, de ebben a formában a másik jelentést is felveheti, így a felirat értelmezhető üzenetként vagy jelszóként is, az utóbbi esetben abban a jelentésben, hogy azt az orosz gyermekek védelmében lőtték ki. Az oroszul anyanyelvi szinten beszélő Gazda Albert kollégánk felvilágosított, hogy az oroszban nincs ambivalencia abban, hogy ebben a formában a за детей csak azt jelentheti, hogy "a gyerekkért".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt