Ukrajnáért újra összeállt a Pink Floyd

háború
2022 április 8., 3:37
comments 5

A csütörtökön megjelent, Hey Hey Rise Up című új dalban Andrij Hlivnyuk énekel a BoomBox nevű ukrán együttesből.

A Pink Floyd gitárosa és énekese, David Gilmour 2015-ben már játszott együtt a BoomBox-szal egy londoni jótékonysági koncerten, amit a fehéroroszországi Szabad Színház javára rendeztek.

Az ukrán énekes Amerikában turnézott együttesével, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Hlivnyuk pedig úgy döntött, hazamegy harcolni. Miután Gilmour Instagramon látott egy videót Hlivnyukról, ahogy Kijev főterén fegyverrel a vállán énekel egy 1914-es dalt, amelyet az első világháborúban és az ukrán függetlenségi háborúban is harcoló szics lövészek tiszteletére írtak, azt mondta, hogy arra gondolt, ezzel „talán tud kezdeni valamit”.

„Nehéz és frusztráló látni ezt a rendkívül őrült, igazságtalan támadást egy nagyhatalom részéről egy független, békés, demokratikus nemzet ellen. Elviselhetetlen a frusztráció, amikor ezt látod, és arra gondolsz, hogy »mi a faszt tehetnék?«”

Gilmour végül tett valamit, az eredmény pedig a Hey Hey, Rise Up! lett. A számból befolyó összeget Ukrajna humanitárius segélyezésére fordítják.

Az 1965-ben megalakult Pink Floyd utoljára 28 évvel ezelőtt adott ki új zenét, bár 2014-ben Gilmour és Nick Mason, az együttes dobosa újra összeálltak, hogy az 1994-es The Division Bell című albumuk felvételeiből elkészítsék a nagyrészt instrumentális The Endless Rivert, tisztelegve az együttes néhai billentyűse, a 2008-ben meghalt Rick Wright előtt.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt